FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Miljenko Prohaska dobitnik nagrade 50 godina motovunskoga festivala

Autor: dger
ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Miljenko Prohaska ovogodišnji je dobitnik nagrade 50 godina kojom Motovun Film Festival odaje priznanje ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu, priopćeno je danas iz motovunskoga filmskog festivala.

Miljenko Prohaska hrvatsku je glazbu zadužio i kao instrumentalist i kao skladatelj i kao aranažer, i kao dirigent, ali i kao utemeljitelj brojnih orkestara, pedagog i predani zagovaratelj struke, ističu u motovunskom filmskom festivalu.

Tijekom bogate karijere skladao je glazbu za radio i TV drame, kazalište, crtane i kratkometražne filmove, balete i zborove, suautor je i prve hrvatske rock opere Gubec-beg, a orkestrirao je i rock operu Grička vještica.

Potpisao je glazbu za petnaest cjelovečernjih filmova (Iluzija, Gravitacija, Lisice, Visoki napon, Veliki transport, Ponedjeljak ili utorak, Prometej s otoka Viševice, Rondo, Povratak i Kiklop), više animiranih te dvije TV serije (Kuda idu divlje svinje i Sumorna jesen).

Nagrada će mu biti uručena 28. srpnja na motovunskom filmskom festivalu, kad će posjetitelji imati rijetku priliku pogledati jedan od filmova u kojima je maestro Prohaska svojim dojmljivim zvukom trajno pomaknuo granice domaće kinematografije - "Šagrensku kožu" Vlade Kristla i Ive Vrbanića, najavljuju organizatori festivala.

(Hina) xpp ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙