FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Pomagači globalnog džihada" navodno odgovorni za napade u Oslu

Autor: akoz
ZAGREB, 22. srpnja 2011. (Hina) - Teroristička skupina Ansar al-Džihad al-Alami, ili Pomagači globalnog džihada, tvrdi da je odgovorna za napade u Oslu u kojima je, po posljednjim informacijama, poginulo najmanje sedamnaest ljudi, prenio je list The new York Times u petak.

Pomagači globalnog džihada objavili su izjavu u kojoj preuzimaju odgovornost za napade, po Willu McCantsu, analitičaru pri institutu za istraživanje terorizma C.N.A., prenio je list. U poruci skupine kaže se da je napad odgovor na nazočnost norveških snaga u Afganistanu i vrijeđanje proroka Muhameda koje nije preciznije objašnjeno. "Upozoravali smo na nove operacije od napada u Stockholmu", rekla je skupina očito se referirajući na bombaški napad u Švedskoj u prosincu 2010., po McCantsovom prijevodu. "Ovo što ste vidjeli samo je početak i bit će toga još", stoji u poruci.

Vjerodostojnost tvrdnji te skupine ne može se potvrditi a nije neubičajeno da terorističke skupine preuzmu odgovornost za veće napade i da se kasnije njihove tvrdnje pokažu lažnim, upozorava list.

New York Times podsjeća da je Norveška članica NATO saveza i da u Afganistanu ima manji vojni kontingent. Norveška je jedna od nekoliko zemalja koje je čelnik Al Kaide Ajman al-Zavahri naveo kao potencijalne mete napada. Norveški su listovi 2006. objavili karikaturu proroka Muhameda iz danskog lista koja je razbjesnila brojne muslimane. Norveška je također povijesno čest sudionik mirovnih misija i domaćin diplomatskih razgovora, poput onih u Oslu 1993. kada su sporazum sklopili Izraelci i Palestinci.

List također navodi kako su čelnici muslimana u Norveškoj brzo osudili napade. "Ovo je naša domovina, to je moja domovina. Ja osuđujem ove napade i Islamsko vijeće Norveške osuđuje ove napade bez obzira tko stoji iza njih", rekao je Mehtab Afasr, glavni tajnik Islamskog vijeća Norveške, navodi list.

(Hina) xakoz ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙