FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: napredak pregovora u Washingtonu ohrabrio ulagače

Autor: neba
NEW YORK, 20. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle više od 1,6 posto, što je njihov najveći dnevni skok od ožujka, jer su ulagače ohrabrili napredak u pregovorima Bijele kuće i Kongresa o povećanju državnog zaduživanja te dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 202 boda, ili 1,63 posto, na 12.587 bodova, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 1.326 bodova. Nasdaq indeks skočio je, pak, 2,22 posto, na 2.826 bodova.

Ulagače je ponajviše oraspoložila podrška predsjednika SAD-a Baracka Obame novom prijedlogu šestorice senatora, prema kojemu bi proračunski deficit u idućih deset godina bio smanjen za 3.700 milijardi dolara.

To je korak naprijed u pregovorima između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu, kojima je krajnji cilj povećanje razine dozvoljenog zaduživanja države sa sadašnjih 14.300 milijardi dolara. Ako se do 2. kolovoza ne postigne dogovor, ministarstvo financija SAD-a možda neće moći isplatiti sve svoje obveze.

„Cijene su dionica snažno porasle jer se ulagači klade da će se postići dogovor o povećanju zaduživanja. Čini se da postoji podrška i republikanaca i demokrata novom prijedlogu. Ulagači već dulje vrijeme čekaju razlog da bi kupovali dionice i čini se da su ga dobili“, kaže Wayne Kaufman, analitičar u tvrtki John Thomas Financial.

Zahvaljujući tome, jučer su porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Čak je ojačao i S&P indeks financijskog sektora, premda su Bank of America i Goldman Sachs razočarali svojim kvartalnim poslovnim rezultatima. Cijena dionice Bank of America pala je 1,5, a Goldmana 0,6 posto.

S druge strane, dionica Wells Farga poskupila je 5,7 posto, nakon što je ta banka izvijestila o rastu dobiti u proteklom tromjesečju za 30 posto.

Na krilima boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata snažno je, gotovo 9 posto, porasla i cijena dionice proizvođača motocikala Harley-Davidsona. Dionica Coca-Cole, najvećeg svjetskog proizvođača gaziranih pića poskupila je, pak, 3,3, a tehnološkog diva IBM-a 5,7 posto.

„Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata dosad je prilično dobra. No, prošlo je tek osam dana od početka te sezone, pa treba pričekati još tjedan, dva da bismo mogli dati cjelovitiju ocjenu“, kaže Phil Orlando, strateg u tvrtki Federated Investors.

Unatoč dobrim vijestima, obujam trgovanja ponovno je bio mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 7 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 4 naprema 1.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 posto, na 5.789 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,19 posto, na 7.192 boda, a pariški CAC 1,21 posto, na 3.694 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙