FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Bačić s geodetima

Autor: tmar
ZAGREB, 19. srpnja 2011. (Hina) - Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić sastao se danas s predstavnicima geodeta i poslodavaca u sklopu priprema za primjenu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, gdje je bilo govora o modelu ubrzanja geodetske izmjere koja je preduvjet rješavanju stanja u zemljišnim knjigama i katastru, priopćeno je iz tog ministarstva.

Nesređeno stanje u zemljišnim knjigama i katastru jedna je od najvećih kočnica bržem gospodarskom razvoju i većoj pravnoj sigurnosti, a preduvjet za njegovo sređivanje je nova geodetska izmjera Hrvatske, ističe se u priopćenju.

Prethodna velika izmjera obavljena je za vrijeme Austro-ugarske monarhije. Od početka samostalnosti Hrvatske izmjereno je oko desetak posto prostora Hrvatske, navode.

Od oko 3500 katastarskih općina izmjeru je prošlo njih oko 350, pa je, ističu u Ministarstvu, od velike važnosti ubrzanje ritma izmjere koje je moguće postići osiguranjem dodatnih financijskih sredstava, ali i boljom organizacijom sustava gdje se prije svega misli na veću angažiranost sudova.

Modelom legalizacije bespravne gradnje kojeg je Ministarstvo predložilo a Hrvatski sabor prošli tjedan prihvatio predviđeno je da bi se dio legalizacijom prikupljenih sredstava uložio u novu geodetsku izmjeru.

Uređeni registri najviše će koristi vlasnicima nekretnina, ali i općinama i gradovima te pravosudnom sustavu. Naime, uočeno je da se na područjima na kojima je obavljena nova izmjera i na temelju nje uređene knjige broj imovinsko-pravnih sporova bitno smanjio, a komunalni prihodi jedinica lokalne samouprave višestruko porasli, navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp/xmt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙