FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu Washington i poslovni rezultati kompanija

Autor: neba
NEW YORK, 18. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu će ovoga tjedna biti teško zaustaviti plimu naloga za prodaju dionica jer u Washingtonu još nema naznaka dogovora o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države, a posljednji su makroekonomski pokazatelji, za razliku od poslovnih rezultata kompanija, slabiji od očekivanja.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks oslabio 1,4 posto, na 12.479 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,1 posto, na 1.316 bodova, a Nasdaq indeks 2,5 posto, na 2.789 bodova.

Najveći tjedni pad S&P 500 indeksa u posljednjih pet tjedana ponajviše je bio posljedica dužničke krize u eurozoni i neuspješnih pregovora između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o smanjenju proračunskog deficita i povećanju razine državnog zaduživanja.

Niti jedna pregovaračka strana ne odstupa od svojih stajališta, pa su prošloga tjedna agencije Moody's i Standard & Poor's upozorile da bi mogle smanjiti vrhunski kreditni rejting SAD-a, ako se do krajnjeg roka 2. kolovoza ne postigne dogovor o povećanju limita zaduživanja, koji iznosi 14.300 milijardi dolara.

„Vijesti o proračunskom deficitu i političkim pozicijama po tom pitanju ovoga će tjedna pokretati tržište. Zbog tvrdih pregovora, ulagači postaju nervozni. Za portfelj menadžere, da ne spominjemo prosječne ulagače, ovo je opasno tržište za pozicioniranje“, kaže Paul Mendelsohn, strateg u tvrtki Windham Financial Services.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i novi makroekonomski podaci. Tim više što posljednji pokazuju da se rast američkog gospodarstva ne ubrzava.

Očekuje se nekoliko izvješća koja će pokazati kakva je situacija na američkom tržištu nekretnina. U utorak će biti objavljeni podaci o započetim gradnjama kuća, a u srijedu o prodaji postojećih kuća u lipnju.

Podružnica Feda u Philadelphiji objavit će, pak, izvješće o industrijskoj aktivnosti u svojoj regiji, a očekuju se i podaci o kretanju vodećih pokazatelja u lipnju.

Nastavlja se i sezona objave poslovnih rezultata kompanija i banaka u drugom tromjesečju, koja je prošloga tjedna počela više nego dobro.

Dosad je izvješća objavilo 39 kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, pri čemu je njih 74 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa procjenjuje se da su sve kompanije iz S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile prosječan rast dobiti od 6,5 posto.

Ovoga tjedna izvješća će objaviti financijski divovi, kao što su Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America i American Express. Očekuju se i rezultati tehnoloških lidera Applea, Microsofta i Intela.

„Očekuje se rast dobiti kompanija, no bit će važno vidjeti je li taj rast posljedica smanjenja troškova poslovanja ili rasta prihoda. No, bez obzira koliko dobri bili poslovni rezultati kompanija, na tržište će najviše utjecati pregovori u Washingtonu o povećanju limita državnog zaduživanja. Bez sumnje, ovo bi mogao biti vrlo nestabilan tjedan“, zaključuje Tommy Huie, direktor u fondu BMO Asset Management.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙