FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN o HAKOM-ovu prijedlogu odluke o određivanju operatora sa značajnom tržišnom snagom

Autor: tmis
ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) na zahtjev Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) dalo je mišljenje na prijedlog odluke o određivanju operatora sa značajnom tržišnom snagom te regulatornih obveza takvih operatera na tržištu, izvijestili su danas iz AZTN-a.

Riječ je o tržištu veleprodajnih zaključnih segmenata iznajmljenih vodova, bez obzira na tehnologiju korištenja za pružanje iznajmljenog ili namijenjenog kapaciteta.

Vijeće je dalo mišljenje i na prijedlog Odluke o utvrđivanju mjerodavnog tržišta veleprodajnih prijenosnih segmenata iznajmljenih vodova.

U oba slučaja Vijeće je ocijenilo kako prijedlozi odluka nisu u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja te na njih Vijeće nema primjedbi nego smatra da je HAKOM analizom tih segmenata tržišta iznajmljenih vodova, koristeći tzv. princip 'pogleda u budućnost', otišao korak dalje i dao doprinos razvoju tržišta.

Dodaju i da je HAKOM uvažavajući mogućnost da se u razdoblju trajanja odluka poboljša ili uvede nova tehnologija usluge iznajmljenog voda definirao da će se, ako obilježja nove tehnologije budu odgovarale temeljnim obilježjima iznajmljenih vodova, one također smatrati dijelom mjerodavnog tržišta.

Ipak, Vijeće AZTN-a je zaključilo i kako iz HAKOM-ove analize nije razvidno koji su operateri, pored HT-a, prisutni na tržištu veleprodajnih zaključnih segmenata te djeluje li na njemu i Iskon kao povezano društvo HT-a.

Stoga je HAKOM-u predloženo da se navedu operateri koji su prisutni na tom tržištu, a ako je na njemu prisutan i Iskon onda ga prilikom utvrđivanja operatora sa značajnom tržišnom snagom treba uključiti u tu kategoriju, budući da HT i Iskon treba promatrati kao jedinstveni gospodarski subjekt.

Kada je riječ o prijedlozima odluka HAKOM-a o utvrđivanju mjerodavnog tržišta veleprodajnih prijenosnih segmenata podložnih regulaciji, Vijeće AZTN-a je zaključilo kako u njima nije u potpunosti razvidno na koji će način HAKOM utvrđivati koje relacije smatra konkurentnima.

Stoga je preporučilo HAKOM-u da to pitanje detaljnije razradi u nastavku postupka analize tržišta, kao i da u postupku određivanja relacija koje smatra konkurentnima i koje ne smatra konkurentnima vodi računa i o tome da je usluga drugog operatora po objektivnim karakteristikama i po cijeni u potpunosti zamjenska usluzi koju pruža HT i/ili njegovo povezano društvo.

(Hina) xpp/xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙