FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće AZTN-a odobrilo subvenciju za audiovizualne djelatnosti u Zagrebu

Autor: dsta
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdilo je kako državno jamstvo tvrtki Hrvatske ceste za kreditno zaduženje u iznosu od 155 milijuna eura nije državna potpora, a odobrilo je i državnu potporu u obliku subvencije u iznosu od 14 milijuna kuna koje Grad Zagreb namjenjuje poticanju audiovizualne djelatnosti, priopćeno je sa jučerašnje sjednice Vijeća.

Državno jamstvo tvrtki Hrvatske ceste za kreditno zaduženje u iznosu od 155 milijuna eura nije državna potpora, jer je riječ o ulaganju u izgradnju i održavanje državnih cesta, odnosno obvezi države o izgradnji i održavanju infrastrukture. Ono se provodi sukladno odredbama Zakona o javnim cestama i odluci Hrvatskog sabora o davanju suglasnosti na Financijski plan HC-a za 2011., navodi Vijeće.

Vijeće AZTN-a je odobrilo i državnu potporu u obliku subvencije u iznosu od 14 milijuna kuna, koje Grad Zagreb namjenjuje poticanju audiovizualne djelatnosti. Potpora je sadržana u Odluci grada Zagreba o subvencioniranju proizvodnje i emitiranja audiovizulanih i/ili radijskih programskih sadržaja u programima nakladnika televizije i radija za 2011.

Cilj je tih potpora usmjerenih na nakladnike iz kategorije malih i srednjih poduzetnika, poticati proizvodnju i emitiranje kvalitetnih programskih sadržaja od interesa za Grad Zagreb i njegove građane (informativnih, kulturnih, umjetničkih, stručnih, znanstvenih, kreativnih itd).

No, odobravajući potporu, Vijeće je istodobno naglasilo kako se pri njihovoj dodjeli moraju poštivati uvjeti dodjele - da poduzetnici imaju koncesiju za područje Grada Zagreba i da ne smiju biti u teškoćama.

Također, pri dodjeli potpore mora se poštivati pravilo o kumulaciji odnosno najvišem intenzitetu potpore bez obzira na to iz kojeg izvora poduzetnik dobiva potpore, a koji u slučaju audiovizualnih usluga ne može prelazaiti 50 posto opravdanih troškova. Također, davatelj potpore je dužan provoditi nadzor nad korištenjem ove potpore i o njezinoj dodjeli izvijestiti Agenciju.

Nakon što je Vijeće AZTN-a donijelo rješenje kojim je utvrđeno da Ina primjenom različitih kriterija pri određivanju cijena mlaznoga goriva za različite poduzetnike, zloupotrebljava vladajući položaj na tržištu opskrbe zrakoplova u Hrvatskoj, Ina je obavijestila AZTN da je uskladila servisne sporazume s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja. Također, Agenciji je dostavila na uvid izmijenjene ugovore o prodaji mlaznoga goriva.

(Hina) xpp/xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙