FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPK: OPG-ima omogućiti korištenje poticaja za zapošljavanje

Autor: tper
ZAGREB, 15. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra kako obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) treba omogućiti korištenje poticaja za zapošljavanje kao što to primjerice koriste poljoprivredni obrti, zadruge i ostale pravne osobe.

Glasnogovornik HPK Vladimir Novotny i tajnik HPK Damjan Bogdanović na konferenciji za novinare naveli su da je Komora prije nekoliko mjeseci pokrenula zahtjev da se omogući korištenje poticaja za zapošljavanje OPG-ima sukadno onima koja koriste poljoprivredni obrti, zadruge i ostale pravne osobe.

Međutim, prije nekoliko dana dobili su konačan odgovor Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje negativno odgovara na zahtjev HPK, bez obzira na to što i samo ministarstvo priznaje da su OPG-i u primjeni financijskih propisa izjednačeni s ostalim poduzetnicima.

U odgovoru Ministarstva gospodarstva, koji se predstavnici HPK podijelili novinarima, između ostalog se navodi da su državne potpore za zapošljavanje i usavršavanje potpore koje se dodjeljuju temeljem Zakona o državnim potporama, kao i Odluke o objavljivanju općih pravila o skupnim izuzećima u području državnih potpora, a koji definiraju tko mogu biti korisnici tih potpora.

"S obzirom da OPG-i ne mogu biti korisnici tih državnih potpora i dalje ostajemo pri našem mišljenju da se potpore za zapošljavanje i usavršavanje ne mogu odobriti za zapošljavanje u OPG-ima, bez obzira što su u primjeni financijskih propisa u jednom dijelu izjednačeni s poduzetnicima", navodi se u odgovoru Ministarstva gospodarstva.

HPK smatra kako je takva odluka diskriminirajuća prema OPG-ima te ističu kako bi mogućnost poticanja zapošljavanja u OPG-ima bila posebno značajna za ruralni prostor i ljude na tom prostoru koji, kako ističe Novotny, nemaju nikakve alternativne mogućnosti osim zapošljavanja u poljoprivredi.

Navode i kako se u njihovom zahtjevu radi o poticanju zapošljavanja, a ne poticanju pravnih osoba te su mišljenja kako ima prostora da se ovaj problem riješi, odnosno da se nađe mogućnost ovakvog poticaja za OPG-e.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙