FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštro usporen priljev izravnih stranih ulaganja u Kinu

Autor: vmom
PEKING, 15. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Rast izravnih stranih ulaganja u Kinu u lipnju je dodatno usporio kao rezultat vladinih mjera na smirivanju aktivnosti u brzorastućem gospodarstvu, objavila je u petak kineska vlada.

Inozemna ulaganja u tvornice i drugu imovinu u prošlom su mjesecu porasla za 2,9 posto na godišnjoj razini i bila su u visini 12,8 milijardi dolara, objavilo je tamošnje ministarstvo trgovine. To je znatno slabiji rast u usporedbi sa svibnjem kada su inozemne investicije porasle za 13,4 posto.

Rast izravnih stranih ulaganja u Kinu značajno usporava posljednjih mjeseci pod utjecajem višekratnog podizanja ključnih kamatnih stopa i vladinih ograničenja vezanih uz ulaganja, čiji je cilj obuzdati rastuću inflaciju u gospodarstvu koje je u proteklom tromjesečju poraslo za 9,5 posto.

U ožujku su uvećana za čak 32,9 posto, a u travnju po upola nižoj stopi, od 15,2 posto, pokazuju podaci ministarstva trgovine.

Kina je vodeće svjetsko ulagačko odredište koje je lani privuklo izravnih stranih ulaganja ukupne vrijednosti od 105,7 milijardi dolara. U izravna strana ulaganja ne ubrajaju se ona u dionice i ostalu financijsku imovinu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙