FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko-talijanski poslovni susreti

Autor: dduk
ZAGREB, 30. lipnja 2011. (Hina) - Završetak pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju snažna je poruka investitorima da je Hrvatska ulagački atraktivna zemlja, ocijenjeno je na današnjim Hrvatsko-talijanskim poslovnim susretima, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu.

Hrvatska je prirodni prostor ekspanzije talijanskog kapitala koja će biti dodatno ohrabrena ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, rekao je predsjednik HGK Nadan Vidošević.

Čelnik Komore naglasio je da 65 posto bankarske aktive u Hrvatskoj kontroliraju talijanske banke, što uz europsku perspektivu, članstvo u NATO-u i zemljopisu blizinu dviju zemalja tvori idealne uvjete za sigurnost investitora.

Pozivajući talijanske gospodarstvenike na snažnije prisustvo u Hrvatskoj, Vidošević im je rekao da se ne obeshrabre pred birokratskim zaprekama i sporošću administracije.

"Hrvatska nije Švicarska, ali je zemlja velikih mogućnosti", kazao je Vidošević.

Veleposlanik Italije u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano Di Custoza rekao je kako su odnosi dviju zemalja izvrsni, štoviše bolji nego ikad. Italija je, kaže, i u krizi zadržala ulagački primat očitujući tako svoje povjerenje u Hrvatsku.

Dodaje da to nisu samo ulaganja u banke nego da su Talijani ulagali i u realno gospodarstvo, primjerice u tekstilnu i drvoprerađivačku industriju, turizam i poljoprivredu. Probleme s pretjeranim administriranjem bit će po njegovim riječima lakše riješiti primjenom europskih modela.

Hrvatsko-talijanski poslovni susreti polučili su dobar odaziv gospodarstvenika - na forumu sudjeluje više od stotinu predstavnika talijanskih i hrvatskih poduzeća kojima se predstavlja nekoliko investicijskih projekata kao što su Brijuni Rivijera, rekonstrukcija Janafovih terminala i obnova željezničke infrastrukture. Potom slijede njihovi međusobni razgovori.

Italija je najveći hrvatski vanjskotrgovinski partner. Ukupna međusobna robna razmjena lani je iznosila oko 4 milijarde eura pri čemu je hrvatski izvoz iznosio 1,66 milijardi eura, a uvoz 2,3 milijarde eura.

Ukupna izravna ulaganja iz Italije u hrvatsko gospodarstvo od 1993. do kraja 2010. godine iznosila su 1,17 milijardi eura, što Italiju svrstava na sedmo mjesto po visini ulaganja u Hrvatsku u tom razdoblju.

Italija tradicionalno drži visoko mjesto na listi za Hrvatsku najznačajnijih zemalja u turizmu. Prema podacima DZS-a, Hrvatsku je 2010. godine posjetilo više od milijun talijanskih turista koji su ostvarili 4,7 milijuna noćenja. U strukturi noćenja stranih turista Talijani čine 9,3 posto, što ih smješta na treće mjesto, nakon Nijemaca i Slovenaca.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙