FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski gospodarski rast usporio na 9,5 posto

Autor: mpuk
PEKING, 13. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Kina je u srijedu objavila da su aktivnosti u njezinom gospodarstvu u drugom tromjesečju porasle sporijim, iako još uvijek snažnim tempom, u kontekstu nastojanja vlade da obuzda politički osjetljivu inflaciju.

Bruto domaći proizvod drugog po veličini svjetskog gospodarstva porastao je u razdoblju od travnja do lipnja za 9,5 posto u odnosu na godinu ranije, objavio je državni zavod za statistiku, pri čemu političari nastoje ograničiti kreditne plasmane kako bi ukrotili rastuće cijene.

Rast je nadmašio očekivanja analitičara koji su predviđali stopu rasta od 9,4 posto, ali je bio sporiji nego u prva tri ovogodišnja mjeseca kada su aktivnosti porasle za 9,7 posto.

Analitičari su kazali da usporavanje ukazuje na dilemu s kojom se suočavaju političari nakon što je inflacija u lipnju dosegnula najvišu razinu u tri godine od 6,4 posto.

Središnja banka je povisila kamatne stope pet puta od listopada, a posljednji put prošle srijede, te je u više navrata podizala razinu obveznih rezervi za banke, otežavši kompanijama pristup novcu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙