FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rizik sniženja američkog rejtinga pojačan čak i u slučaju dogovora - S&P

Autor: gple
NEW YORK, 15. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Rizik američkog gubitka rejtinga AAA u iduća tri mjeseca znatno je pojačan čak i ako zastupnici u Kongresu do kraja mjeseca postignu dogovor o podizanju plafona zaduživanja, kazao je u četvrtak visoki dužnosnik agencije Standard & Poor's.

Sada je pravi trenutak da Bijela kuća i republikanci postignu vjerodostojan dogovor o proračunu kako bi se riješili dugogodišnji dužnički problemi, upozorio je predsjednik S&P-ova odbora za rejtinge država John Chambers.

"Ako dogovor ne bude ambiciozan, rejting će biti snižen", upozorio je Chambers.

S&P je u travnju izmijenio prognozu za kreditni rejting Sjedinjenih Država u negativnu, što obično signalizira sniženje za 12 do 18 mjeseci.

"Taj se horizont skratio", naglasio je čelnik agencije, budući da je malo vjerojatno da će Washington iduće godine uspjeti postići smisleni sporazum o proračunu ako to ne bude u stanju učiniti sada.

S&P je u četvrtak upozorio da bi mogao sniziti američki rejting AAA ako Washington uskoro ne postigne dogovor o podizanju plafona zaduživanja, trenutno u visini 14.290 milijardi dolara.

Šanse za sniženje su jedan prema dva, upozorili su u Standard & Poor'su.

Agencija Moody's također je u srijedu uvrstila američki rejting na razmatranje radi mogućeg sniženja zbog rizika – trenutno malog ali s tendencijom rasta – da američko ministarstvo financija neće u kolovozu moći servisirati dužničke obveze ako se plafon ne podigne.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙