FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar na udaru novih vijesti iz Feda i Moody'sa

Autor: vmom
LONDON, 14. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima zabilježio rekordno nisku razinu prema švicarskom franku i najnižu razinu prema jenu u posljednja četiri mjeseca temeljem očekivanja daljnjeg popuštanja američke monetarne politike i upozorenja Mooody'sa u vezi kreditnog rejtinga SAD-a.

Nakon što se nakratko spustio na rekordno niskih 80,80 švicarskih centima u azijskoj trgovini, dolarom se trgovalo po 81,49 centima, odnosno bez promjena na dnevnoj razini. Prema jenu je također na dnevnoj razini ostao nepromijenjen, na 78,99 jena, nakon što se ranije spustio na najnižu razinu u četiri mjeseca od 78,45 jena.

Euro u takvim okolnostima na dnevnoj razini također nije zabilježio promjene u odnosu na dolar i njime se trgovalo po 1,4181 dolar. Ni prema franku nije bilo promjena na dnevnoj razini, pa se eurom trgovalo po 1,1560 franaka, nakon što se u azijskoj trgovini nakratko spustio na novu rekordno nisku razinu od 1,1494 franka.

Agencija za kreditne rejtinge Moody's upozorila je SAD da mu prijeti gubitak najvišeg AAA kreditnog rejtinga nedugo nakon što je čelnik američke središnje banke Fed Ben Bernanke dao naslutiti da bi banka mogla osigurati nove poticaje gospodarstvu ako se njegovo usporavanje nastavi, što je izazvalo naglo slabljenje dolara.

Pad dolara prema jenu povećao je mogućnost intervencije japanske središnje banke, iako su mnogi mišljenja da takav potez vjerojatno neće odobriti druge važnije središnje banke u svijetu, kao što je to bilo u ožujku kada su koordinirano djelovale.

Raniji dobitci eura prema dolaru bili su međutim izbrisani nakon aukcije talijanskih državnih obveznica na kojoj je tamošnje ministarstvo financija bilo primorano platiti rekordno visoku kamatnu stopu na 15-godišnje obveznice.

"Zabilježili smo oštar zaokret kod dolara u posljednjih nekoliko dana zbog pojačanih očekivanja daljnjeg kvantitativnog popuštanja i objave da je Moody's stavio na razmatranje kreditni rejting SAD-a radi mogućeg sniženja. Ključno je i dalje hoće li vlasti u SAD-u podići limit zaduživanja do 2. kolovoza, a dolar je osjetljiv na pojačane rizike zaoštravanja političke krize", kazao je Lee Hardman, valutni analitičar u Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Za euro je pak od značajnih vijesti sutrašnja objava rezultata provjere otpornosti bankovnog sektora EU-a na krizu koju će ulagači pomno pratiti.

"Pažnja je privremeno preusmjerena s događanja u Europi, no to će vjerojatno biti kratkog daha. Širenje krize iz perifernih na glavna gospodarstva predstavlja značajan negativan razvoj situacije", ocijenio je Hardman.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙