FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Paravinja nije državljanin BiH, odluka na ministru pravosuđa

Autor: rmav
SARAJEVO, 14. srpnja 2011.(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da Dragan Paravinja, kojega se sumnjiči za ubojstvo Antonije Bilić, nije državljanin BiH te je zahtjev hrvatskog pravosuđa za njegovim izručenjem proslijedio Ministarstvu pravosuđa BiH koje treba donijeti konačnu odluku, potvrdila je u četvrtak Hini glasnogovornica bosanskohercegovačkog državnog suda Manuela Hodžić.

"Predmet je sada u Ministarstvu pravosuđa BiH koje će odlučiti o zahtjevu Hrvatske za izručenje, a zahtjev Srbije koja također traži Paravinju proslijeđen je izvanraspravnom vijeću Suda BiH", kazala je Hodžić.

Iz Suda BiH je pojašnjeno kako je Paravinjina odvjetnica po službenoj dužnosti tijekom dana dostavila dokumentaciju koja jasno dokazuje da on nije državljanin BiH, iako je to tvrdio ranije ovog tjedna tijekom saslušanja na sudu na Sokocu gdje mu se sudilo za pokušaj silovanja.

"Postupajući prema zamolbi Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 28. lipnja 2011. godine za izručenje Dragana Paravinje radi kaznenog postupka koji se protiv njega vodi pred Županijskim sudom u Šibeniku, Sud BiH dostavio je ekstradicijski predmet Ministarstvu pravosuđa BIH uz suglasnost potraživanog Paravinje da bude izručen vlastima Republike Hrvatske. Riječ je o pojednostavljenu načinu izručenja i bez provedbe kompletnog ekstradicijskog postupka. Za to vrijeme Dragan Paravinja će biti pod mjerom ekstradicijskog pritvora", stoji u detaljnom priopćenju Suda BiH.

Također je objašnjeno kako će u odnosu na zahtjev Ministarstva pravosuđa Srbije od 6. srpnja biti proveden redoviti ekstradicijski postupak s obzirom da je Paravinja izjavio kako se protivi izručenju Srbiji, koja ga traži radi izvršenja kazne zatvora u trajanju od četiri i pol godine što ju je zbog silovanja izrekao sud u Sremskoj Mitrovici.

Ivanraspravno vijeće Suda BiH sada treba utvrditi postoje li zakonske pretpostavke za izručenje, a zatim će se cijeli ekstradicijski spis dostaviti Ministarstvu pravosuđa BiH radi donošenja konačne odluku o mogućem izručenju.

U Sudu BiH je Hini objašnjeno kako ekstradicijski postupak nije povezan sa suđenjem Paravinji koje se provodi na Osnovnom sudu na Sokocu, gdje je završena glavna rasprava po optužnici koja ga je teretila za pokušaj silovanja iz 2002. godine.

Presuda Paravinji u tom slučaju bit će izrečena u petak no i obrana i optužba na tu presudu, koja neće biti pravomoćna, imaju pravo žalbe najprije Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu a zatim i Vrhovnom sudu Republike Srpske koji donosi pravomoćnu presudu.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙