FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH:Izručenje Paravinje po Europskoj konvenciji o ekstradiciji

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. lipnja 2011.(Hina) - Bude li Dragan Paravinja, osumnjičeni za ubojstvo maloljetne Drnišanke Antonije Bilić, u Hrvatskoj optužen za ubojstvo, njega bi bosanskohercegovačko pravosuđe moglo izručiti hrvatskom i bez okončanja postupka po postojećoj optužnici za silovanje u BiH, s tim da bi mu se u Hrvatskoj sudilo za oba kaznena djela, rečeno je u utorak Hini u Ministarstvu pravosuđa BiH.

Kako je objašnjeno u odgovoru na Hinin upit o trenutačnom stanju u slučaju Paravinje, Ministarstvo pravosuđa BiH još nije dobilo nikakav zahtjev za njegovo izručenje.

"Ne možemo govoriti o tome koja država ima prednost, jer je odluka o izručenju isključivo pravo ministra (pravosuđa)", stoji u objašnjenju.

Prema utvrđenoj proceduri, potrebno je najprije da Sud BiH razmotri sve zamolbe za izručenje i donese odluku o ispunjenosti uvjeta za to, a tek nakon toga ministar pravosuđa BiH donosi konačnu odluku o tome kome će Paravinja biti izručen i u koju državu.

"Ministar pravosuđa BiH će donijeti odluku na temelju Europske konvencije o ekstradiciji. Prilikom odlučivanja ministar ocjenjuje težinu kaznenog djela, državljanstvo osumnjičenog, redoslijed podnošenja zamolbi kao i mogućnost daljnjeg izručenja", navode iz Ministarstva pravosuđa BiH.

Paravinja bi u sadašnjoj fazi trebao biti najprije saslušan pred Osnovnim sudom u Sokocu, a prioritetno će mu se suditi za kaznena djela počinjena u BiH.

Tek nakon toga odlučivalo bi se o zamolbama drugih država za njegovo izručenje.

"Ipak, važno je napomenuti da se može se odstupiti od ovog načela ukoliko je djelo koje je učinjeno u drugoj državi teže kazneno djelo pa se toj državi može izručiti okrivljena osoba te istodobno ustupiti kazneni postupak iz BiH tako da se u toj državi vodi jedinstven postupak", objašnjeno je iz Ministarstva pravosuđa BiH.

Iz Osnovnog suda u Sokocu najavljeno je kako će Paravinja, koji je sada u zatvoru u Istočnom Sarajevu, biti saslušan na tom sudu koji ga tereti za pokušaj silovanja počinjen 2002. godine u BiH.

"Sud će u ovom slučaju u roku od osam dana zakazati glavni pretres", kazala je u utorak Hini glasnogovornica sokolačkog suda Dragana Mačar.

Ona je dodala kako je istraga protiv Paravinje okončana te je potvrdila da je on optužen za "pokušaj silovanja".

Istodobno je hrvatski Vrhovni sud u utorak odlučio da će istrage protiv Dragana Paravinje, osumnjičenog za dva pokušaja silovanja te ubojstvo Antonije Bilić voditi šibenski Županijski sud.

Protiv Paravinje su pokrenute dvije istrage, jedna u Šibeniku zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja, a druga u Splitu zbog pokušaja silovanja 25-godišnje neimenovane autostopistice kod Omiša u lipnju prošle godine. Vrhovni sud odlučio je da "zbog svrsishodnosti postupka" obje istrage vodi šibenski sud, doznaje se od glasnogovornika suda Dražena Tripala.

Očekuje se da će Ministarstvo pravosuđa od šibenskog suda zatražiti svu dokumentaciju kako bi od BiH moglo zatražiti izručenje 42-godišnjega Paravinje, koji je u toj državi osumnjičen da je 2002. silovao djevojku u istočnom Sarajevu.

Paravinjino izručenje istodobno će tražiti i Srbija, u kojoj je pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja. No, tamošnja ministrica pravosuđa za Hinu je u ponedjeljak izjavila da će se složiti s europskim konvencijama po kojima se okrivljeni izručuje zemlji u kojoj je počinio teže kazneno djelo.

Za teško ubojstvo za koje je Paravinja osumnjičen kaznenim je zakonom u Hrvatskoj propisano najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙