FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radničko vijeće i sindikati: Ina tjera Dioki u stečaj

Autor: dmar
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Predstavnici Radničkog vijeća i sindikata Dioki-a uputili su danas otvoreno pismo Upravi Ine u kojem je optužuju da tjera Dioki u stečaj, a 1200 radnika na burzu rada.

Inina odluka o pokretanju prisilne naplate duga za neplaćeni loživi plin i sirovinski plin te najava potpunog prestanka isporuke plina mogu odvesti Dioki u stečaj, a svih 1200 radnika na Zavod za zapošljavanje, ističu predstavnici Radničkog vijeća i sindikata koji će, kako najavljuju, poduzeti sve zakonske radnje kako bi promijenili Ininu odluku i spasili svoja radna mjesta.

Iz korespodencije Ine, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (Mingorp) i Dioki-a vidljivo je kako ste već 6. srpnja donijeli odluku o blokadi Dioki-a, prije nego ste saslušali njegovu Upravu na sastanku održanom dan kasnije. Niti na dopis Dioki-a od 8. srpnja, u kojem se nudi način podmirenja duga i nastavak suradnje, do danas niste reagirali, već ste najavili blokadu računa priopćenjem za javnost i plaćenim oglasom u dnevnim novinama, poručuju predstavnici radnika Dioki-a Upravi Ine.

U dopisu Mingorpu od 7. srpnja kažete kako nema više sirovinskog plina (etana) jer imate kontinuirani pad proizvodnje uzrokovan povećanim utokom vode u ležišta, što znači da tijekom proteklih godina niste dovoljno ulagali u održavanje plinskih polja. Smatramo da kao koncesionar nemate pravo svjesnim zapuštanjem polja onemogućiti normalan rad Dioki-a, jer su ležišta plina nacionalno bogatstvo koje pripada i treba služiti za dobrobit svih građana, pa i nas, radnika Dioki-a, kaže se u pismu.

Ako nećete, nemate znanja ili ne želite upravljati s poljima u duhu dobrog gospodara tada odustanite od koncesije, poručuju predstavnici radnika Dioki-a Upravi Ine.

Iako ne amnestiramo našu Upravu i vlasnika, dug je nastao isključivo zbog previsoke cijene loživog plina te zaračunavanja troška skladištenja, što Dioki nikada nije koristio, a cijena plina nam je 40 posto veća nego u Mađarskoj, Italiji itd. Da nije tih okolnosti, Dioki ne bi imao nikakav dug, stoji u pismu.

"Ne možemo se oteti zaključku kako Vam je više stalo do zatvaranja Dioki-a nego do omogućavanja boljeg rada povećanom isporukom etana, priznavanjem Dioki-a kao velikog kupca i omogućavanja korektne cijene". Dioki ima tržište, izvozi 90 posto svojih proizvoda, te kvalitetna postrojenja, ali s takvim načinom poslovanja ne može se održati.

Radničko vijeće i sindikati Dioki-a stoga predlažu da se žurno skine prisilna naplata i pristupi programu restrukturiranja zajedno s ostalim vjerovnicima i dade mogućnost promjeni vlasničke strukture te nastavku rada.

Ako, radi Vaše blokade, završimo u stečaju, ne samo da će nas 1200 ostati bez radnih mjesta već i država bez poreza, Ina bez mjesečno 22 milijuna kuna prihoda, što će dovesti na burzu i radnike Ine koji rade na dobavi plina Dioki-a, a to onda poteže i druge u lancu. Nakon stečaja jedino Ina, koja nema založna prava, gubi sva potraživanja, pa gdje je tu poslovna logika, pitaju se predstavnici radnika.

U pismu najavljuju da se sjednica Radničkog vijeća nastavlja u ponedjeljak, a bit će pozvan i većinski vlasnik od kojeg se očekuje rješenje nastale situacije. Potom će biti zakazan skup radnika.

Ne bismo željeli da se radnici odluče skup održati pred zgradom Ine, ali poručujemo kako ćemo učiniti sve što traže ako se ne riješi pitanje deblokade i restrukturiranja, stoji u pismu Radničkog vijeća i sindikata Dioki-a.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙