FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija u lipnju 2 posto

Autor: nbrc
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju su u Hrvatskoj u odnosu na svibanj pale za 0,5 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj prošle godine više su za 2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

To je usporavanje rasta inflacije na godišnjoj razini s obzirom da je inflacija u svibnju na godišnjoj razini iznosila 2,5 posto.

U godišnjem su prosjeku potrošačke cijene više za 1,8 posto.

Po podacima DZS-a, u lipnju su u odnosu na svibanj najviše pale cijene odjeće i obuće, za 3,6 posto, a pod utjecajem sezonskih sniženja.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića su na mjesečnoj razini pale u prosjeku za 1,2 posto, na što je utjecao pad cijena povrća za 14,4 posto.

Niže cijene goriva odrazile su se na pad cijena prometa koje su u lipnju u odnosu na svibanj niže za 0,3 posto, a na mjesečnoj se razini bilježi i pad cijena zdravstva, za 0,1 posto.

Početak pak turističke sezone odrazio se na rast cijena ugostiteljskih usluga koje su u lipnju u odnosu na svibanj porasle za 2,3 posto.

Statistika na mjesečnoj razini bilježi i rast cijena rekreacije i kulture, za 0,9 posto (više cijene paket-aranžmana), cijena pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja za 0,3 posto, ostalih dobara i usluga za 0,2 posto, cijena alkoholnih pića i duhana te stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,1 posto.

Istodobno su cijene komunikacija i obrazovanja u lipnju u prosjeku ostale na razini iz svibnja.

Po podacima DZS-a, na godišnjoj su razini, u lipnju u odnosu na isti lanjski mjesec, najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, za 6,6 posto.

S rastom od 6,2 posto slijede cijene prometa, na što je najviše utjecao 13,4-postotni rast cijena goriva i maziva za osobna vozila.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u indeksu potrošačkih cijena imaju najveći udio od gotovo 31 posto, u lipnju su na godišnjoj razini u prosjeku porasle za 3,4 posto. Pritom su cijene ulja i masti zabilježile rast za 23,4 posto, kave, čaja i kakaoa za 7,9 posto, cijene voća u ovogodišnjem su lipnju u prosjeku za 7,5 posto više nego u prošlogodišnjem lipnju, a cijene kruha i žitarica više su za 6,1 posto.

Na godišnjoj su razini cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje porasle za 2,5 posto, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 2,2 posto, ostalih dobara i usluga za 1,9 posto, ugostiteljskih usluga za 1,2 posto, a zdravstva za 0,8 posto.

Istodobno su cijene komunikacijskih usluga u odnosu na prošlogodišnji lipanj smanjene za 2,6 posto, rekreacije i kulture za 3 posto, dok su cijene odjeće i obuće pale za 4,6 posto. Najveći se pad na godišnjoj razini bilježi kod cijena obrazovanja, za 11 posto.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙