FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: više ribara i plovila, manje mreža

Autor: tper
ZAGREB, 14. srpnja 2011. (Hina) - Broj profesionalnih ribara u Hrvatskoj blago raste, povećan je i broj ribarskih plovila, dok je manje svih vrsta mreža, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o ribolovnim sredstvima u morskom ribolovu u prošloj godini.

U Hrvatskoj je prošle godine bilo 3.995 ribara koji obavljaju gospodarski ribolov, što je tri posto više nego u 2009. godini, podaci su DZS-a.

Riječ je o podacima koje je dostavila Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a prema evidenciji o izdanim povlasticama za ribare koji obavljaju gospodarski ribolov (djelatnost ulova ribe i drugih morskih organizama radi stjecanja dobiti).

U prošloj je godini povećan i ukupan broj ribarskih plovila i to za četiri posto, na 4.029 plovila. Od toga je bilo 477 brodova, što je u odnosu na 2009. porast za sedam posto, dok je brodica bilo 3.552, što je porast od tri posto.

Statistika u 2010. bilježi pad kod svih vrsta mreža i to kod povlačnih mreža (koće) za 32 posto, okružujućih mreža (plivarica) za 16 posto, potegača za 21 posto, te stajačica za 13 posto.

Iz DZS-a napominju da su podaci za godišnji izvještaj o ribarima, plovilima i njihovoj opremi u 2010. preuzeti iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja – Uprava ribarstva, sa stanjem 31. prosinca 2010.

Također objašnjavaju da su podaci razvrstani prema Pomorskom zakoniku i Pravilniku o povlastici za obavljanje gospodarskog ribolova samo jedan segment ribarstva (gospodarski ribolov), a izvještajne jedinice su pravne osobe i dijelovi pravnih osoba te ribari obrtnici koji obavljaju gospodarski morski ribolov ili se bave uzgojem (proizvodnjom) morske ribe i drugih morskih organizama.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙