FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: uspavano trgovanje, u fokusu dionica Podravke

Autor: scvi
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - U današnjem vrlo mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi stagniraju uz promet koji je premašio tek pet milijuna kuna, pri čemu je u najvećem fokusu investitora dionica Podravke.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,15 posto, na 2.253 boda, a Crobex10 0,14 posto, na 1.229 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,3 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu danas vidimo uspavanku. Indeksi stagniraju uz slab promet, a najviše je u fokusu investitora dionica Podravke“, ističe Stjepan Laća, glavni analitičar u društvu za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Kako dodaje, tehnička slika pokazuje da se Crobex indeks zadržava blizu od 20-dnevnog eksponencijalnog pomičnog prosjeka, koji se nalazi na 2.253 boda, i 20-dnevnog običnog pomičnog prosjeka, na 2.255 bodova.

„Na tehničkom grafu Crobexa iscrtan je trokut - povučemo li liniju od ovogodišnjeg vrha ostvarenog 14. veljače kada je iznosio 2.338 bodova, kroz 2.302 boda od 28. ožujka, Crobex je u liniji padajućeg trenda. S druge strane trokuta je rastuća linija Crobexa od ovogodišnjeg dna, na 2.178 bodova dosegnutog 19. travnja, do 2.205 bodova, ostvarenih 17. svibnja. I dalje čekamo vijesti koje bi indeks mogle znatnije pogurnuti u jednom ili drugom smjeru“, navodi Laća.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom Podravke, u visini od 2 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 1,34 posto, na 318,5 kuna.

Najbliža milijunskom prometu, sa 779.000 kuna, dionica je HT-a. Cijena joj je ojačala 0,2 posto, na 257 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po dobitku se izdvaja dionica Optima telekoma, koja je poskupjela 5,81 posto, a po gubitcima dionica Magme, koja je potonula gotovo 16 posto.

Znatnije se spustila i cijena dionice Luke Ploče, za 4,46 posto, na 1.250 kuna. Danas je iz te tvrtke objavljeno da će se u predstojećoj javnoj ponudi dionica raspon cijene po dionici kretati između 800 i 1.200 kuna.

Luka Ploče namjerava povećati temeljni kapital za najviše 132 milijuna kuna, na 221 milijun kuna. Dokapitalizacija se planira provesti do kraja ovoga mjeseca, i to izdavanjem najviše 330.000 novih dionica.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da su u svibnju cijene dobara i usluga, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle u odnosu na travanj za 0,3 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine bile veće za 2,5 posto. To je u skladu s očekivanjima pet makroekonomista u anketi Hine.

Na europskim su burzama najvažniji indeksi u Londonu, Frankfurtu i Parizu danas također u blagom minusu.

„U najvećem fokusu investitora je grčka dužnička kriza. Uz najavu snižavanje rejtinga francuskim bankama zbog izloženosti grčkom dugu, europski dužnosnici još nisu razriješili način na koji će po drugi puta priskočiti u pomoć toj zemlji s novim financijskim paketom. Zabrinjava i što su proračunski prihodi Grčke u prvih pet mjeseci ispod plana, dok su rashodi premašili plan. Za danas su najavljeni veliki prosvjedi te će tržišni sudionici pratiti daljnji razvoj događaja u toj zemlji“, zaključuje Laća.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙