FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra o zakonu o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske

Autor: dmak
ZAGREB, 13. srpnja 2011.(Hina) - Saborski zastupnici sutra nastavljaju rad raspravom o prijedlogu zakona o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske kojim se predlaže osnivanje središnjega državnog ureda i vladina savjeta za Hrvate izvan Hrvatske.

Predviđeno je i uvođenje statusa Hrvata bez hrvatskog državljanstva, uređivanje odnosa izmedu tijela koja u svom djelokrugu imaju poslove vezane za Hrvate izvan Hrvatske, zaštita njihovih prava i interesa jačanjem njihovih zajednica. Također se propisuju mjere i aktivnosti za olakšavanje povratka i useljavanja.

Po tom zakonu Hrvati izvan Hrvatske su pripadnici suverenog i konstitutivnog hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, pripadnici hrvatske manjine u europskim zemljama i Hrvati iseljenici u prekomorskim i europskim zemljama i njihovi potomci.

Po predloženu zakonu Hrvatska svoj odnos s Hrvatima izvan zemlje temelji na uzajamnoj suradnji i pružanju pomoći te jačanju njihovih zajednica, poštujući pri tome sve posebnosti i različite potrebe hrvatskih zajednica izvan Hrvatske. Poseban je cilj povezati sve Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje u ostvarivanju hrvatskoga kulturnog zajedništva kao skupa svih kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, informativnih, gospodarskih, športskih i drugih društvenih djelatnosti bitnih za očuvanje i jačanje hrvatskoga identiteta i napretka.

(Hina) xdm yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙