FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Badel 1862: odlukom Vlade o dokapitalizaciji plan spašavanja Badela primakao se kraju

Autor: tper
ZAGREB, 12. srpnja 2011. (Hina) - Glavnoj skupštini Badela 1862, koja će se održati 20. kolovoza, predložene su odluke o smanjenju, a potom o povećanju temeljnog kapitala unosom prava i pretvaranjem potraživanja države u temeljni kapital, nakon čega bi udio države u Badelu iznosio 69 posto, odnosno zajedno s udjelom Kapitalnog fonda 75 posto, istaknuli su čelnici tvrtke na današnjoj konferenciji za novinare.

Odlukom Vlade o dokapitalizaciji plan za spašavanje Badela primakao se kraju, kazala je predsjednica Uprave tvrtke Zvjezdana Blažić.

Naime, Vlada je početkom srpnja donijela odluku o vlasničkom restruktuiranju i financijskoj konsolidaciji Badela 1862 i odobrila mu državnu potporu kroz pretvaranje dijela potraživanja u iznosu od 206,5 milijuna kuna u udio u temeljnom kapitalu.

Blažić je kazala kako odluka Vlade detaljno i točno propisuje kako će izgledati vlasnička struktura.

Stoga je Uprava tvrtke predložila glavnoj skupštini donošenje odluke o smanjenju postojećeg temeljnog kapitala te odluke o povećanju temeljnog kapitala Badela unosom prava i pretvaranjem potraživanja Republike Hrvatske u temeljni kapital tvrtke.

Sa 225,6 milijuna kuna postojećeg temeljnog kapitala predlaže se smanjenje na 75,2 milijuna kuna. Nakon toga će se provesti povećanje temeljnog kapitala za potraživanja države u iznosu od 206,5 milijuna kuna i potraživanje Kapitalnog fonda za 32 milijuna kuna.

Država će prilikom povećanja temeljnog kapitala Badela izdavanjem novih redovnih dionica za iznos od 206,5 milijuna kuna upisati 2.065.510 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna, a nove će dionice upisati i Kapitalni fond.

Udio države u vlasničkoj strukturi Badela nakon toga bi iznosio 69 posto, a sa Kapitalnim fondom 75 posto, kazala je Blažić koja očekuje da svi mali dioničari prihvatite prijedlog.

Na pitanje slijedi li nakon toga privatizacija tvrtke, kazala ja kako svaki vlasnik može odlučiti što će sa svojim vlasništvom.

U sklopu financijskog restrukturiranja planira se i prodaja nekretnina koje nisu u funkciji poslovanja što će omogućiti daljnji razvoj poslovanja tvrtke, kazala je Blažić.

Spomenula je nekretninu na Borongaju za koju postoji interes i čija bi prodaja otvorila mogućnost ulaganja odnosno fokusiranje na "core business" (jaka alkoholna pića i vina).

Član Uprave Srđan Oreb istaknuo je kako je u prvih šest mjeseci Badel 1862 ostvario 171 milijun kuna prihoda, što je rast za 38 milijuna kuna ili 29 posto i na tragu je planova.

Očekuje da će tvrtka do kraja godine ostvariti plan od osam milijuna kuna neto dobiti i prihod od 420 milijuna kuna.

Što se tiče izvoza u Kinu i najave osnivanje tvrtke u Kini, kazao je kako izvoz ide kontinuirano, papirologija za osnivanje tvrtke u suradnji s kineskom kompanijom je pripremljena i nakon glavne skupštine nastavit će se sa tim aktivnostima. Do kraja godine može se očekivati osnivanje tvrtke u kojoj bi Badel imao udio 51 posto, a kineska tvrtka 49 posto, kazao je.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙