FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina o komercijalizaciji i etici znanosti i obrazovanja

Autor: agrb
ZAGREB, 11. srpnja 2011. (Hina) - Kvaliteta visokog obrazovanja mogla bi biti ozbiljno ugrožena uslijed komercijalizacije kakva se najavljuje prijedlozima zakona o visokom školstvu, ocijenjeno je danas na tribini Sindikata Akademska solidarnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojemu članovi tog sindikata od prošlog tjedna štrajkaju protiv predloženih zakona.

Gosti tribine bili su Ivan Rimac, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta i Tomislav Smoljanović iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koji je nedavno sa suradnicima razotkrio kako su američke tvrtke sustavno prikrivale neželjene nuspojave uređaja za liječenje kralježnice.

Profesor Ivan Rimac rekao je da je Hrvatska malo tržište koje rezultira premalim sredstvima da bi se mogao razviti puni obrazovni i znanstveni sustav, a smatra da je najveća prijetnja prijedloga novih zakona za očuvanje kvalitete unutar podučavanja.

Nema jamstva da će obrazovni sustav nakon uvođenja novih zakona ostati na istoj razini kvalitete, a obrazovni sustav ne može se temeljiti samo na savjesti onih koji će o njemu odlučivati i bez drugih oblika poticanja kvalitete ili sustava koji štite kvalitetu.

Cilj zakona je što viša tržišna cijena na tržištu obrazovanja, a ideja tržišta počiva na divljem tržištu i ne predviđa kontrolne mehanizme, rekao je Rimac, dodavši da je trebalo ići na povećanje kvalitete unutar obrazovnog sustava, a ne povećanja poslušnosti prema političkoj strukturi.

Rimac zamjera i što se prijedlozima novih zakona napada ideja očuvanja kulturnog identiteta i naslijeđa, tvrdnjom da je u našem visokom obrazovanju previše humanistike.

Tomislav Smoljanović govorio je okupljenim studentima i profesorima o svome iskustvu u razotkrivanju sprege između industrije i znanosti, u slučaju prikrivanja rezultata istraživanja prema kojima liječenje uređajem za spajanje kralježnice ima neželjenje nuspojave, a u čemu su sudjelovali i urednički kolegiji znanstvenih časopisa.

Smoljanović drži da treba uvesti kontrolne mehanizme kako bi se izbjegli izravni utjecaji industrije na ishode znanosti istraživanja, a da znanost u Hrvatskoj ne bi smjela biti pod izravnim utjecajem privatnog kapitala.

Po njegovim riječima, jedan od primjera povezanosti industrije i znanosti je i što je današnje društvo spremno na mnogobrojne metode da bi spriječilo procese starenja. To je prijemčivo tlo za cijeli niz preparata, od kojih su mnogi samo prodavanje magle, ljudi nasjedaju, a ne govori se o tome da su moguće i ozbiljne komplikacije uslijed uzimanja pojedinih preparata, primjerice onih protiv osteoporoze, ustvrdio je.

Hrvoje Jurić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podsjetio je kako se već devet mjeseci traži odbacivanje paketa zakona koje su Akademska solidarnost i drugi akademske institucije "okarakterizirali kao štetne i pogubne za znanost, visoko obrazovanje i Sveučilište".

Ti zakoni zagovaraju trend etatizacije i komercijalizacije visokoga obrazovanja, naglasio je, dodavši kako politička kontrola visokog obrazovanja ugrožava autonomiju Sveučilišta i znanstvena istraživanja, među ostalim rektorska pozicija pretvara se u menadžersku, dok komercijalizacija cijeli sustav podvrgava logici profita i diktata tržišta.

(Hina) xagrb yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙