FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP smatra da Kerumova vlast ugrožava identitet Splita

Autor: pgas
SPLIT, 11. srpnja 2011. (Hina) - Vodstvo splitskog SDP-a optužilo je danas vlast gradonačelnika Željka Keruma da se prihvaćanjem odluke na sjednici Gradskog vijeća o dizanju triju spomenika na Rivi - Franji Tuđmanu, papi Ivanu Pavlu II. i Slobodi - ugrožava identitet Splita i značaj Rive, ali i potvrdilo da je SDP-ova tvrtka "Riva trade" 90-ih godina trgovala s Kerumom.

"Split je napala sadašnja vlast i njezini politički sateliti jer je na sjednici gradskog vijeća u prošli petak donesena odluka o gradnji triju spomenika na Rivi. Time se mijenja identitet splitske rive, a da se o tomu nije vodila nikakva stručna rasprava niti se građane pitalo što o tome misle", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević, dodavši da "politički ekshibicionisti napadaju sve što je građanski Split".

Sjednicu gradskog vijeća u prošli petak, zbog neslaganja s uvrštenjem u dnevni red točke o podizanju spomenika na rivi napustio je klub vijećnika koalicije SDP/HNS, a Jurjević je danas zamjerio vijećnicima HDZ-a i HSP-a što su ostali na sjednici i poduprli Kerumov prijedlog o gradnji tih spomenika, iako kritiziraju Kerumovu politiku.

"HDZ i HSP žestoko demagoški napadaju Keruma i vlast u Splitu, a sad su glasovanjem poduprli Kerumovu zamisao. Da su vijećnici tih stranaka izišli sa sjednice kao što smo to učinili mi, ne bi bilo kvoruma niti bi se mogla donijeti odluka o podizanju spomenika na rivi", kazao je Jurjević.

Po njegovim riječima "Split Marka Marulića, Emanuela Vidovića i Ive Tijardovića ne zaslužuje da se prema njemu ovako postupa te bi se 'građanski Split' trebao usprotiviti podizanju tih spomenika, a ako treba, organizirati i referendum o tome", kazao je Jurjević.

"Podizanjem triju spomenika riva mijenja svoju koncepciju i karakter, a dođe li SDP na vlast, preispitat će tu odluku gradskog vijeća", izjavio je Vinko Ćurlin, predsjednik Savjeta za urbanizam i prostorno planiranje splitskog SDP-a.

Na novinarska pitanja Jurjević je potvrdio da je tvrka "Riva trade", koju je 90-ih godina utemeljio splitski SDP, poslovala i sa Željkom Kerumom, kojeg sada ta stranka oštro kritizira.

"Tvrtka 'Riva trade' uvozila je meso iz Španjolske te trgovala s mnogim partnerima, među ostalima i sa Željkom Kerumom koji je tada imao dvije prodavaonice i mi to ne skrivamo jer tu nema nikakvih tajna niti ičega protuzakonita", objasnio Jurjević.

Po njegovu tumačenju splitski SDP je preko tvrtke "Riva trade" ostvarivao prihode da bi stranka preživjela, ali je pomagao i najugroženijim Splićanima te onima koji su tada ostajali bez posla, nabavljajući im robu i namirnice.

(Hina) xpgas ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙