FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Admiral Mullen poziva Kinu da iskoristi svoj utjecaj

Autor: bnov
PEKING, 10. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Zapovjednik američkog združenog stožera admiral Mike Mullen u nedjelju je, na početku četverodnevnog posjeta Pekingu, pozvao Kinu da iskoristi svoj utjecaj kod sjevernokorejskog režima kako bi se osigurala stabilnost u regiji.

Kineski čelnici "imaju snažan odnos s vlastima u Pjongjangu i redovito ga koriste. Jako je važno da to nastave činiti kao i dosad", kazao je admiral novinarima. "Sjeverna Koreja i sjevernokorejska uprava predvidljive su samo u jednom smislu a to je, povijesno, da će nastaviti provocirati", dodao je zapovjednik američkih oružanih snaga.

"Provokacije su sada potencijalno opasnije nego što su bile u prošlosti", ocijenio je Mullen.

Mullen predvodi 39-člano izaslanstvo koje će u Kini boraviti četiri dana. To je njeg prvi službeni posjet Kini otkako je postao zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga.

Admiral Mullen kazao je na konferenciji za tisak da Sjedinjene Države namjeravaju održati svoju nazočnost u južnom Kineskom moru, ističući kako je Washington zabrinut zbog teritorijalnih sporova na tom području koji bi mogli eskalirati u ozbiljne sukobe.

Kina se posljednjih mjeseci spori s Filipinima i Vijetnamom oko razgraničenja njihovih teritorijalnih voda.

"Zabrinuti smo, između ostalog, i zato da incidenti koji se učestalo događaju ne izazovu krivu procjenu koja bi mogla prouzročiti eskalaciju koju nitko nije predvidio", rekao je Mullen. "Mi smo ovdje trajnu nazočni i snosimo trajnu odgovornost. Želimo pružiti snažnu potporu mirnom rješavanju tih sporova", naglasio je Mullen.

Cilj posjeta američkog izaslanstva je jačanje vojne suradnje dviju država. Kineski mediji su unaprijed objavili da kineske vlasti pridaju veliku važnost Mullenovom posjetu.

Visoko američko vojno izaslanstvo prva će dva dana provesti u Pekingu, a potom odlazi na obilazak jedinica kineske vojske svih rodova, uključujući i one koje upravljaju strateškim nuklearnim projektilima, kako je rekao glasnogovornik kineske vojske.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙