FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za ICC Gadafijev kraj blizu, Kina suzdržana

Autor: akoz
TRIPOLI/AMSTERDAM, 28. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda u utorak je rekao da bi u roku od nekoliko mjeseci za Moamera Gadafija mogao doći "kraj igre" no Kina je oprezno reagirala na izdavanje naloga za uhićenje libijskog čelnika zbog zločina protiv čovječnosti.

"Danas je vrijeme za uhićenja", rekao je tužitelj Luis Moreno-Ocampo novinarima u Haagu dan nakon što su izdani uhidbeni nalozi za Gadafija, njegovog sina Saifa al-Islama i čelnika libijskih obavještajnih službi Abdulaha al-Senusija.

"To je pitanje vremena... Gadafi će se suočiti s optužbama. Uhidbeni nalazi neće nestati", rekao je tužitelj. "Ne mislim da ćemo morati dugo čekati... Za dva ili tri mjeseca igra je gotova", dodao je.

Kina potez suda nije ni osudila ni prihvatila. "Kina se nada da ICC može promišljeno, pravedno i objektivno provesti svoje zadaće i osigurati da njegov važan posao istinski pomogne miru i stabilnosti u regiji", odgovorio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na pitanje o uhidbenim nalozima protiv čelnih ljudi Gadafijeva režima.

Peking se u pravilu izbjegava uplitati u unutarnja pitanja drugih država i skeptičan je spram NATO-ove vojne operacije za pomoć pobunjenicima u Libiji no ministar vanjskih poslova je prošlog tjedna vođama pobunjenika ipak rekao da su postali "važna politička snaga" u zemlji.

(Hina) xakoz ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙