FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka i Kina dogovorile golemu trgovinsku razmjenu

Autor: dmus
ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Kineski premijer Wen Jiabao i njemačka kancelarka Angela Merkel žele osnažiti godišnju trgovinsku razmjenu između tih dvaju najvećih svjetskih izvoznika do razine od najmanje 200 milijardi eura u idućih pet godina, a potpisani su ugovori u vrijednosti od više od 10 milijardi eura, objavili su na sastanku u utorak u Berlinu.

Wen je istodobno izrazio povjerenje u eurozonu, rekavši kako je dužnička kriza nekih zemalja članica, poput Grčke, samo "privremena".

"Istina je da trenutačno neke zemlje EU imaju gospodarskih problema, no oni su samo privremeni", rekao je Wen tijekom prvog ministarskog sastanka između Njemačke i Kine.

Dužnički problemi eurozone pokazuju kako je svjetsko gospodarstvo još u stanju nesigurnosti a inflacija je sada globalni problem, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkel je na konferenciji za novinare kazala kako je Kina iznimno zainteresirana za stabilan euro.

Procjenjuje se da se oko četvrtine kineskih golemih deviznih pričuva od 3 bilijuna dolara čuva u eurima pa Kina od izbijanja krize ponavlja kako vjeruje u euro uz najave da će, bude li potrebno, otkupiti dijelove duga euro zone.

"Mi - Njemačka i Kina - bliski smo partneri", rekao je Wen. "Put je slobodan za tržišno gospodarstvo, za poslove vrijedne miljarde dolara", dodao je.

Na sastanku 13 kineskih i odgovarajućih njemačkih ministara sklopljeni su sporazumi iz brojnih područja ukupne vrijednosti od 10,6 milijardi eura. Među ostalim, Kina je naručila 62 zrakoplova A320 od koncerna Airbusa, vrijednosti 7 milijardi eura, a Volkswagen i Daimler preuzeli su obvezu dodatnog ulaganja u Kinu. Tijekom poslijepodneva trebali bi biti potpisani novi sporazumi.

"Očekujemo poštivanje naše suverenosti, teritorijalne cjelovitosti i samostalnih izbora kineskog naroda", dodao je Wen, koji je u ponedjeljak u Londonu preporučio Europljanima da ne "upiru prstom" u njegovu zemlju.

Njemačka je kritizirala uhićenje početkom travnja disidentskog umjetnika Aija Weiweija, koji je prošlog tjedna pušten iz zatvora u kućni prtvor.

"Naznačili smo da bi bilo jako važno da se za njega i sve ostale disidente nastavi transparentni postupak", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Još nam preostaje veliki put koji moramo proći" glede brojnih pitanja u kini, osobito u vezi s pravosudnim postupcima koji počivaju na pravnoj držvi, dodala je.

(Hina) xdam ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙