FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje i nizak promet

Autor: neba
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje jer nema poticajnih vijesti ni s domaće scene, ni sa svjetskih tržišta, a očekuje se i nizak promet zbog predstojećih blagdana.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Nakon pet tjedana dobitaka, Crobex indeks prošloga je tjedna pao 1,5 posto, na 2.240 bodova, dok je Crobex10 potonuo 2,32 posto, na 1,216 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je samo 87 milijuna kuna, što je oko 45 milijuna manje nego tjedan dana prije.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, 15,4 milijuna kuna, no cijena joj je pala 1,02 posto na 255,72 kune.

Znatniji promet ostvaren je i dionicama Zagrebačke banke, nakon najave o povećanju temeljnog kapitala. Uz promet od 11,1 milijun kuna, cijena joj je porasla 5,66 posto, na 280 kuna.

U većem fokusu investitora bila je i dionica AD Plastika, s prometom od 7 milijuna kuna i padom cijene za 6,11 posto, na 125,50 kuna.

Dionicom Ingre protekloga je tjedna ostvaren promet od 5,1 milijun kuna, a cijena joj je pala 3,08 posto na 16,34 kune.

„Važna je prošloga tjedna bila objava Državnog zavoda za statistiku o padu građevinskih radova u ožujku za 1,4 posto u odnosu na veljaču i 10,6 posto u odnosu na ožujak prošle godine. No, pozitivna je vijest da je vrijednost novih narudžbi u građevini u prva tri mjeseca ove godine bila veća za 40,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje“, ističe Sanja Vojak, analitičarka u investicijskom društvu EA Sistem.

Što se svjetskih tržišta tiče, prošloga su tjedna cijene dionica porasle, nakon šest tjedana gubitaka. No, ulagači su i dalje zabrinuti zbog grčkih dužničkih problema.

„Mnogi vjeruju da će Europska unija uspjeti spasiti Grčku, te da je nakon dugotrajnog pada cijena dobra prilika za kupnju dionica“, kaže Sanja Vojak.

No, na jučerašnjem sastanku ministri financija eurozone odgodili su odluku o hitnom kreditu Grčkoj od 12 milijardi eura, dok Atena ne uvede nove mjere proračunske štednje. A nove mjere ovise, pak, o tome hoće li ovoga tjedna nova vlada premijera Georgea Papandreoua dobiti povjerenje u parlamentu.

„Stoga ovaj problem još uvijek drži svjetska tržišta u neizvjesnosti. A što se domaćeg tržišta tiče, ovoga tjedna očekujem stagnaciju indeksa i nisku likvidnost zbog nadolazećih praznika“, zaključuje Sanja Vojak.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙