FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO priznao ubojstvo afganistanskih civila

Autor: rtom
KABUL, 7. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - NATO-ove snage u Afganistanu u četvrtak su priznale da su pogreškom ubile civile u zračnom napadu početkom tjedna, a objavile su da istražuju navode o dvjema civilnim žrtvama ubijenima u srijedu.

Ubojstva civila glavni su izvor napetosti između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i njegovih zapadnih saveznika, ali i razlog rastućeg nezadovoljstva običnih Afganistanaca međunarodnim snagama (ISAF).

Jedanaest osoba, među kojima su četvorica pobunjenika, ubijena su u zračnom napadu u utorak navečer u okrugu Šamal u istočnoj pokrajini Host. Ta ubojstva potaknula su gnjevne ulične prosvjede.

Glasnogovornik međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) rekao je da "u vrijeme sukoba nisu znali da su pobunjenici djelovali među ženama i djecom".

ISAF je objavio da istražuje i navode o drugom zračnom napadu, u okrugu Gazni u srijedu pri čemu su, prema riječima lokalnih stanovnika, ubijena dva mlada pastira.

Ranije ove godine dva helikoptera NATO-a usmrtila su devet afganistanskih dječaka koji su skupljali drva na sjeveroistoku Afganistana. Zbog tog slučaja general David Petraeus uputio je rijetku ispriku Afganistancima.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙