FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri obrane NATO-a o američkom povlačenju iz Afganistana

Autor: kgab
BRUXELLES, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da bi "žurba prema izlasku" iz Afganistana ugrozila vojni napredak i pozvao je na oprezan prijelaz na afganistansku sigurnosnu kontrolu.

Gates, koji je govorio uoči početka planiranog povlačenja američkih vojnika iz Afganistana idućeg mjeseca, rekao je svojim kolegama u NATO-u da se SAD neće žurno povući te da Washington očekuje isti koordinirani pristup svojih saveznica.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je kako je uvjeren da smanjenje broja američkih vojnika u Afganistanu neće prouzročiti žurbu drugih saveznica da napuste tu zemlju te da će Washington svoje poteze temeljiti na sigurnosnim uvjetima.

Po njegovim riječima, ministri obrane NATO-a obećali su na sastanku u Bruxellesu da "neće žuriti prema izlazu".

"Uvjeren sam da će se američka odluka temeljiti na aktualnoj sigurnosnoj situaciji na terenu i da neće biti donesena nijedna odluka koja bi imala negativan učinak na sigurnost", dodao je.

Ministri obrane zemalja članica NATO-a razgovaraju danas u Bruxellesu o budućnosti misije u Afganistanu u očekivanju odluke SAD-a o smanjenju broja vojnika. Afganistanske snage sigurnosti trebale bi preuzeti odgovornost za situaciju u zemlji do kraja 2014. godine.

Razgovori članica NATO-a vode se "u novom kontekstu nakon uklanjanja šefa Al Kaide Osame bin Ladena i kompliciranja odnosa s Pakistanom", rekao je europski dužnosnik u NATO-u. Bin Laden je ubijen početkom svibnja u Pakistanu nakon čega je zahladio odnos između Washingtona i Islamabada.

Američke saveznice pozvale su Washington da se ne žuri previše s planovima za smanjenje broja vojnika. Očekuje se da će američki predsjednik Barack Obama objaviti da će vratiti kući prilično velik broj vojnika počevši od srpnja. Kongres čini pritisak na njega da ubrza okončanje tog dugotrajnog i skupog rata.

Njemački ministar odbrane Thomas de Maiziere smatra da je razumljivo što SAD žele smanjiti svoj kontingent, ali je "pomalo zabrinut u slučaju povlačenja većeg broja vojnika jer bi to moglo omesti sadašnju strategiju".

"Zato očekujemo od američkog predsjednika uravnoteženu odluku", kazao je.

Britanski ministar obrane Liam Fox, čija zemlja ima 9.500 vojnika u Afganistanu, izjavio je da se smanjenje treba pažljivo provesti.

Po njegovim riječima, "bilo kakvo smanjenje treba biti provedeno na takav način da ne ugrozi naše glavne napore u smislu borbi na jugu zemlje".

(Hina) xkga ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙