FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Zamjenik njemačkog ministra financija u srijedu je za Reuters izjavio da je prerano za razmatranje novog paketa pomoći za Portugal i da je službeni Berlin uvjeren da ta zemlja može provesti reforme i ponovno se osoviti na noge. "Apsolutno je preuranjeno govoriti o drugom programu pomoći za Portugal. Aktualni program pomoći tek je započeo", kazao je Joerg Asmussen u razgovoru za Reuters Insider TV. "Zemlja ima novu vladu, pa bih doista želio sugerirati da se vladi dade vremena da postupi u skladu s onime što je i obećala", kazao je Asmussen. "Uvjereni smo da su voljni i sposobni ispuniti mjere povezane s prvim paketom pomoći kako bi se ponovno osovili na noge", poručio je. Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Moody's u utorak je snizila kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status, upozorivši također da bi zemlji mogao zatrebati drugi po redu paket pomoći i da bi se tek tada mogla vratiti se na tržišta kapitala.

ŽENEVA - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) pozvala je u srijedu Europsku uniju da postupno ukine pomoć privatnom sektoru iz razdoblja financijske krize kako ne bi omela dugoročni proces restrukturiranja. U analizi trgovinske politike EU ta je međunarodna organizacija utvrdila da su europske izvanredne mjere potpore uglavnom bile namijenjene financijskom sektoru ali značajna pomoć pružena je i automobilskom, građevinskom i turističkom sektoru. "Važno je ustrajati u postojećim inicijativama na razini Europske unije kako bi se postupno ukinula pomoć iz razdoblja krize nakon što se stabilizira gospodarski oporavak", upozorili su u WTO-u. "Time bi se spriječilo da mjere potpore ometu dugoročni proces prilagodbe i restrukturiranja u ciljanim sektorima", dodaju. U razdoblju od listopada 2008. do listopada 2010. EU je financijskom sektoru odobrila pomoć u ukupnoj vrijednosti 4.590 milijardi eura, od čega tri četvrtine otpada na bankovna jamstva, napominje WTO. "Gotovo 70 posto odobrene državne pomoći financijskom sektoru otpada na Dansku, Francusku, Njemačku, Irsku i Veliku Britaniju", ističu. EU je također dopustila zemljama-članicama da do kraja 2010. pomažu poduzećima koja imaju teškoća s pronalaženjem izvora financiranja. Između sredine prosinca 2008. i listopada 2010. odobrena su 73 programa pomoći ukupne vrijednosti 82,5 milijardi eura. Lavovski dio te pomoći dobio je automobilski sektor, te turizam i građevinski sektor.

BRUXELLES - Zemlje članice EU-a uskoro će uspostaviti mrežu koja će omogućiti razmjenu podataka o registriranim automobilima čime će se izbjeći mogućnost izbjegavanja plaćanja kazni za prometne prekršaje počinjene u inozemstvu. Veliki korak u tom smjeru napravljen je u srijedu kada su zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasovali o novoj direktivi koja će to omogućiti. Odluku još jednoglasno treba potvrditi Vijeće EU-a, a nakon toga zemlje članice imat će 24 mjeseca da prenesu direktivu u svoje zakonodavstvo. Za sada će izvan toga sustava ostati Irska, Velika Britanija i Danska. Prema novim pravilima, zemlje članice morat će dati podatke o osobama na čije je ime registrano vozilo vlastima zemlje u kojoj je počinjen prekršaj. Vlasti te zemlje onda šalju pismo vozaču u kojem ga obavještavaju o počinjenom prekršaju i kazni te s uputama za žalbeni postupak. Sve novčane kazne plaćat će se prema pravilima zemlje u kojoj je prekršaj počinjen, a ne one zemlje gdje vozač ima prebivalište.

BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predstavila novi prijedlog zakona koji bi trebao pojačati konkurenciju u području roaminga za mobilno telefoniranje i tako znatno smanjiti cijene usluga u mobilnoj telefoniji u inozemstvu. Komisija je prvi put 2007. godine uvela ograničenja na cijene mobilnog telefoniranja u inozemstvu i tada je gornja granica nekoliko puta spuštana, što je omogućilo da se danas znatno jeftinije telefonira u roamingu nego prije tih mjera. Međutim, unatoč tome cijene su i dalje prevelike i stoga je Komisija odlučila zadržati ograničenja na cijene roaminga, ali i uvesti konkurenciju na tržištu roaminga što bi samo po sebi trebalo sniziti cijene. Ograničenje cijena "bile su privremene mjere, ne trajno rješenje. Naši posljednji podaci pokazuju da operateri i dalje zaračunavaju cijene vrlo blizu dopuštenom maksimumu", zbog čega potrošači ne izvlače najveću moguću korist od toga, izjavila je povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes predstavljajući novi zakonski prijedlog. Komisija predlaže da ograničenja cijena ostanu na snazi do 30. lipnja 2016. godine do kada bi strukturne mjere trebale dati rezultate. Do tada maksimalno dopuštene cijene će se postupno smanjivati. Jedan od najdalekosežnijih prijedloga predviđa da se potrošačima ponudi mogućnost izbora alternativnog operatera koji bi pružao usluge roaminga na razini EU-a, dok bi istodobno mogli zadržati svoga operatera kada se nalaze u svojoj zemlji.

BERLIN - Njemačke industrijske narudžbe ponovno su porasle u svibnju, za 1,8 posto, poduprte snažnom domaćom potražnjom, pokazali su u srijedu podaci njemačkog ministarstva gospodarstva i tehnologije. Ujedno su revidirani podaci za travanj i sada pokazuju rast narudžbi u odnosu na prethodni mjesec za 2,9 posto, ako se uzmu u obzir sezonski utjecaji. Analitičari su u svibnju očekivali pad narudžbi za 0,5 posto. Domaća potražnja snažno je poskočila, uz rast narudžbi za 11,3 posto. U prethodnom mjesecu porasle su za znatno skromnijih 2,2 posto. Inozemne su se narudžbe pak smanjile za 5,8 posto, nakon 3,5-postotnog rasta u travnju. Na godišnjoj razini sezonski prilagođene industrijske narudžbe porasle su u svibnju za 12,2 posto, čime je ubrzan njihov rast u odnosu na travanj kada su uvećane za 10,6 posto.

LONDON - Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je u srijedu više od jednog dolara, nakon što je Kina povisila kamatne stope a agencija Moody's srezala kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status, potpirivši strahovanja u vezi s održivošću svjetskog gospodarskog oporavka. Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 1,46 dolara na 112,15 dolara nakon što je nakratko dotaknula i razinu od 111,91 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u minusu 74 centa i iznosila 96,15 dolara. Kineska središnja banka povisila je u srijedu kamatne stope po treći put ove godine, potpirivši bojazni od naglijeg usporavanja aktivnosti u tom ključnom potrošaču energije. Vijesti iz Kine nadovezale su se na najnoviji zaplet u europskoj dužničkoj krizi. Agencija Moody's srezala je kreditni rejting Portugala na bezvrijedan status, upozorivši da će ta zemlja možda trebati dodatnu pomoć prije nego što se vrati na tržište kapitala. Tržišni igrači tvrde da cijene dodatno pritišće i puštanje u opticaj 60 milijuna barela zaliha nafte Međunarodne agencije za energiju (IEA). OPEC je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 107,12 dolara, što znači da je bila 25 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙