FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: u Vukovaru završni seminar CRO Compete projekta

Autor: tper
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) održala je danas u Vukovaru, u sklopu projekta IPA 2007 "CRO Compete - Jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u RH", seminar za predstavnike lokalne vlasti i poslovne zajednice Vukovara i Vukovarsko-srijemske i okolnih županija, izvijestili su iz Agencije.

Radi se o posljednjem u nizu od 20-ak seminara za predstavnike poslovne zajednice i lokalne uprave i samouprave, koje je AZTN u posljednjih godinu i pol dana održao u desetak hrvatskih gradova.

Svi seminari održani su u sklopu projekta CRO Compete, a cilj im bio da upoznaju poduzetnike i predstavnike lokalne vlasti s promjenama u sustavu zaštite tržišnog natjecanja te s osnovama dodjele državnih potpora kroz praktične savjete i primjere najvećih kršenja tržišnog natjecanja u Europskoj uniji.

"Ponekad se državne potpore dodjeljuju određenim poduzetnicima, koji nisu u mogućnosti ravnopravno sudjelovati na tržištu, čime se sprječava optimalna preraspodjela sredstava, narušava se tržišno natjecanje i krši se načelo slobode tržišta", kazao je viši savjetnik u Sektoru za državne potpore AZTN-a Ozren Fućak govoreći o raspodjeli državnih potpora.

Dodao je kako je prisutna sve veća aktivnost u primjeni pravila o državnim potporama, poglavito iz razloga jer je razvidno da države članice dodjelom državnih potpora značajno narušavaju jedinstveno tržište EU.

Praktične prezentacije o monopolima i zloporabi vladajućeg položaja te primjerima kako se službeno žaliti Agenciji na kršenje načela tržišnog natjecanja predstavili su Andre Bywater, Malcolm Gylee i Theodore Koutsobinas, ekonomski i pravni stručnjaci Europske unije.

(Hina) xpp/xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙