FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o nacionalnim manjinama u medijima

Autor: ntod
ZAGREB, 6. srpnja 2011. (Hina) - Nacionalne manjine nisu dovoljno prisutne u hrvatskim javnim medijima, a najčešće ih se prezentira kroz "getoizirane" emisije i kulturno-folklorne sadržaje dok njihovi stvarni problemi i dostignuća nisu dovoljno vidljivi većini građana, rečeno je danas na konferenciji "Izolacija ili integracija - kako mediji pristupaju uključivanju manjina u javnu sferu", koju je organizirala udruga B.a.b.e uz potporu zaklade "Friedrich Ebert Stiftung".

Konferencija je dio projekta "Mostovi u eteru: slušanje manjinskih glasova", kojega B.a.b.e rade godinu i pol dana i nastavak je projekta "Putevima diskriminacije". Oba su projekta usmjerena na odnos prema manjinskim skupinama cijelog društva i lokalnih zajednica, s posebnim naglaskom na probleme srpske manjine u Slavoniji i romske u Međimurju. Prisutnost svih nacionalnih manjima u medijima pritom je promatran kao bitan faktor uklanjanja diskriminacije jer je primijećeno da se o manjinama često izvještava senzacionalistički i s predrasudama, bez dovoljno informacija o životu pripadnika manjina, istaknuto je u publikaciji današnje konferencije.

"Uloga medija u uključivanju nacionalnih manjina kao ravnopravnih članova društva je ogromna jer ako mediji o njima šute ili ih smještaju samo u neke 'niše', specijalizirane emisije na koje ostali građani okreću program, onda se o manjinama neće znati prave informacije i ne može se govoriti o ravnopravnoj prisutnosti u javnoj sferi", kazala je predsjednica organizacije B.a.b.e Sanja Sarnavka.

Predstojnik vladina ureda za ljudska prava Luka Mađerić podsjetio je da je svega 1,8 posto sadržaja u programu javne televizije posvećeno nacionalnim manjinama te da je i taj dio često više fokusiran na senzaciju ili kulturne i folklorne događaje, a manje na druge vrlo bitne teme, poput političke participacije manjina.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer istaknuo je da javni servisi, radio i televizija, prate manjine puno bolje nego privatne medijske kuće, no to je i njihova zakonska obveza. Međutim, "getoizirani" programi nisu dovoljni, manjine trabaju biti prisutne u svim programima jer su one sastavni dio društva, kazao je.

"Naše analize, kao i analize Europske komisije koja prati medije pokazuju da nacionalne manjine nisu dovoljno zastupljene u javnim medijima, a osobito ne na primjeren način, u segmentu koji je najvažniji, a to je integracija nacionalnih manjina u hrvatsko društvo sa svojim identitetom", napomenuo je Tolnauer.

Po njegovom mišljenju, zadnjih je godina napravljen napredak na tom polju, no medijima je i dalje interesantnije objavljivati teme koje sadrže sukobe ili senzacije, pa tako većinski dio društva ne zna o ulozi koju su manjine odigrale, primjerice, prilikom pregovora oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Najveći naglasak na konferenciji stavljen je na televiziju jer je to medij putem kojega se većina građana informira o svim temama, pa tako i onima koje se tiču manjina. Nešto boljim ocijenjeno je stanje u radijskom programu u kojemu ima više emisija na jeziku manjina.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Siniša Tatalović napomenuo je da još uvijek nije ostvarena zakonska obveza da šest manjina u Hrvatskoj ima pravo na tjedne emisije na svom jeziku.

"Razina manjinskih prava sve je bolja, Hrvatska je ranije imala ozbiljnih problema u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, no danas su stvorene sve pretpostavke, prvenstveno zakonske, da tih problema više nema. Unatoč tomu, medijski prostor manjinama još nije dovoljno otvoren", zaključio je Tatalović.

(Hina) xntod yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙