FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Fantastic Zagreb Film Festival

Autor: agrb
ZAGREB, 2. srpnja 2011. (Hina) - Nulto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala, prvog festivala fantastičnog filma u Hrvatskoj i regiji, u okviru kojega će se prikazivati filmovi znanstvene fantastike, horora, trilera i srodnih žanrova, otvoren je večeras u ljetnom kinu Gradec, na platou kod crkve Sv. Katarine.

Festival je otvorio film "Crna voda", nizozemski psihološki triler Elberta van Striena o djevojčici koja na sasvim neočekivan način otkriva čuvanu tajnu svoje majke, a paralelno s tom projekcijom prikazivani su filmovi i na druge dvije lokacije, gdje će se festival održavati do 9. srpnja.

U kinu Europa na rasporedu je bio japanski film "Nasilje" Takeshija Kitana, a u improviziranom otvorenom kinu "Tuškanac" horor film "Sveto mjesto" srpskog redatelja Đorđa Kadijevića i nagrađivana nekonvencionalna božićna priča "Djed Mraz iz pakla" finskog autora Jalmarija Helandera.

Po riječima osnivača i umjetničkog direktora festivala Stjepana Hundića, festival nudi ponajbolja ostvarenja recentne svjetske žanrovske kinematografije, kultne klasike i zanimljive retrospektive kroz niz srodnih žanrova, znanstvene fantastike, trilera, filma strave, suspensa, animacije, eksperimentalnog filma, psihološke drame, fantasyja, azijskog žanrovskog filma i 'začudne' drame.

Filmovi iz cijeloga svijeta, od Japana i Koreje do Francuske, Velike Britanije, Španjolske i bivše Jugoslavije, prikazivat će se u šest programa.

"Panorama" donosi najbolje recentne filmove žanrovske kinematografije, među kojima je i film "Čudovišta", prvijenac mladoga britanskog redatelja Garetha Edwardsa koji će zatvoriti Festival, a "Orient Express" azijske filmove, među ostalim, japanske "Nasilje" i "Ubojica iz trgovine egzotičnih riba", te korejske "Vidio sam vraga" i "Demonski otok".

Program "Ponoćno ludilo" posvećen je brutalnijim filmovima 'strave i užasa' čije će projekcije biti u kasnonoćnim terminima. Tu su, među ostalim, francusko-angolski film "Guma", britanski "Crveno, bijelo i plavo", španjolski "Opsjednutost Emme Evans", meksički "To smo mi".

Dvije su retrospektive, "YU fantastika" prikazuje žanrovska ostvarena iz povijesti jugoslavenske kinematografije, a "Japanski eksploatacijski film" pod geslom "good movies, bad taste" recentne naslove tog bizarnog dijela japanske kinematografije.

Na retrospektive će se nadovezati i dvije panel diskusije na kojima će se govoriti o granici između umjetnosti i eksploatacije, odnosno o filmovima fantastike i horora u bivšoj Jugoslaviji.

Program "Noćni maraton" donosi cijelu sezonu serijala "Igra prijestolja" snimljenoga prema knjizi R.R. Martina "Pjesma leda i vatre", sa Seanom Beanom u glavnoj ulozi.

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, otvorila je Festival, koji je ostvaren uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba.

(Hina) xagrb ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙