FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski građani od petka mogu na internetskim stranicama vlade i ministarstva vanjskih poslova pregledati sva pregovaračka poglavlja s Europskom unijom, rekla je hrvatska premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila te stranice. Na stranicama www. vlada.hr i www.mvpei.hr dostupno je svih 35 pregovaračkih poglavlja od kojih su posljednja četiri zatvorena u četvrtak navečer. "Želim svima čestitati na završetku pregovora, svim građanima na strpljenju i svima koji su pomogli raditi na ovom zahtjevnom poslu, posebno kolegama iz Vlade i pregovaračkom timu", rekla je premijerka Jadranka Kosor. Po njezinim riječima, u Bruxelles je poslano oko 200.000 stranica dokumenata. "Mi smo u otvaranju i zatvaranju poglavlja morali realizirati 138 mjerila, a ako u to uključite i sva podmjerila, onda je tih mjerila ukupno 400. Ponavljam i danas, svako je od tih mjerila reforma i to je odgovor na pitanje onima koji pitaju gdje su reforme', poručila je Kosor. Hrvatska je premijerka predstavila i novu vladinu kampanju "Tu pripadamo" kojoj je cilj podizanje informiranosti građana uoči referenduma o ulasku u EU.

ZAGREB - Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren, sastao se u petak s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem s kojim je razgovarao o završetku pregovora s Unijom te o političkoj i gospodarskoj situaciju u Hrvatskoj, priopćeno je iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj. Tijekom razgovora, sugovornici su razmijenili mišljenja o ishodu pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, te o političkoj i gospodarskoj situaciji u zemlji. U pogledu referenduma o pristupanju Hrvatske EU-u, veleposlanik Vandoren i predsjednik SDP-a Milanović složili su se da je taj proces potrebno odvojiti od parlamentarnih izbora, prema kratkom priopćenju. Hrvatska je u četvrtak, zadnjeg dana mađarskog predsjedništva EU-om, zatvorila zadnja četiri poglavlja i time i formalno zaključila pristupne pregovore čime je otvoren put da nakon ratifikacije pristupnog ugovora postane 28. članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine.

VARŠAVA - Poljski premijer Donald Tusk i njegov mađarski kolega Viktor Orban izrazili su u petak u Varšavi zadovoljstvo činjenicom što je Hrvatska uspjela završiti pristupne pregovore u prvoj polovici godine i što će pristupni ugovor biti potpisan ove jeseni. "Vrlo sam zadovljan što se naša zajednička ambicija u pogledu proširenja EU-a sada ostvaruje. Pod tim mislim na Hrvatsku i tu je mađarsko predsjedništvo, posebice premijer Orban, odradilo veliki posao jer je prije nekoliko mjeseci izgledalo da će doći do odgode", rekao je Tusk na zajedničkoj konfernenciji s Orbanom. Orban je Tusku simbolično predao predao rotirajuće predsjedništvo u ruke, uručivši mu zastavu Europske unije. Tusk je rekao da "mu je žao zbog Mađara da pristupni ugovor s Hrvatskom nije potpisan za njihova predsjedničkog mandata, jer su obavili glavni posao", dodajaći da "smatra nagradom" to što će ugovor biti potpisan za vrijeme poljskog predsjedništva. Premijer Orban je kao tri najveća postignuća mađarskog predsjedništva istaknu završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom, prihvaćanje europske strategije o integraciji Roma te pomake u ekonomskoj vladavini u EU-u.

ZAGREB - Sjedinjene Američke Države čestitaju Hrvatskoj na teško stečenom uspjehu i završetku pregovora s Europskom unijom i nadaju se da će pozitivan primjer Hrvatske slijediti i druge zemlje regije, kazala je u petak američka državna tajnica Hillary Clinton. "Dok se nastavljaju reforme u Hrvatskoj, SAD čestita Hrvatskoj na teško stečenom uspjehu", stoji u poruci američke državne tajnice, dostavljenoj Hini. "Ovo je rezultat višegodišnjih pregovora, teškog rada, i političkih i socijalnih žrtvi. Hrvatska je primjerom pokazala da europske i euroatlantske integracije nisu samo cilj vrijedan truda nego i dostižan cilj svim zemljama zapadnog Balkana. SAD i Europska unija jedinstvene su u shvaćanju da Europa neće biti cijela dok sve zemlje zapadnog Balkana ne postanu članice EU-a", dodaje Hillary Clinton. "Pozdravljamo ponudu Hrvatske da savjetima pomogne susjednim zemljama na njihovom putu ka europskim integracijama", istaknula je, dodajući kako se nada da će se pozitivan primjer Hrvatske proširiti regijom.

ZAGREB - Završetak pregovora Hrvatske za pristup u Europsku uniju, koji se dogodio u četvrtak u Bruxellesu, povijesni je događaj za Hrvatsku i za europski projekt, kazao je u petak francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe. "Pozdravljam završetak pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. To je povijesni događaj za Hrvatsku i za europski projekt", rekao je Juppe u izjavi dostavljenoj Hini. "Hrvatska će biti 28. članica Unije. Nadam se da ćemo ugovor o pristupanju moći potpisati do kraja godine i da će nam se Hrvatska moći priključiti 1. srpnja 2013.", dodao je šef francuske diplomacije. Juppe je istaknuo kako se nada da će ulazak Hrvatske u Uniju biti primjer drugim zemljama regije i znak kojim putem treba ići. "Želim na kraju čestitati hrvatskoj vladi, kao i svima u Hrvatskoj, Bruxellesu i zemljama članicama Unije koji su radili na tome da Hrvatska uđe u Europsku uniju", zaključio je Juppe.

BEOGRAD - Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u petak je Perici Đakoviću, optuženom za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u hrvatskome mjestu Medku u rujnu 1991. godine, u ponovljenom postupku izreklo oslobađajuću presudu. Na početku ponovljenog suđenja 9. svibnja Đaković je izjavio kako nije kriv za djela za koja je optužen. Suđenje je ponovljeno pošto je Prizivni sud u Beogradu odlučio poništiti oslobađajuću presudu za Đakovića u predmetu "Medak" te ga vratiti na prvostupanjski postupak. Vijeće je 23. lipnja 2010. za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Medku 1991. osudilo na trogodišnje zatvorske kazne Milorada Lazića (45) i Nikolu Konjevića (56), Mirka Marunića (42) na dvije godine, a Perica Đaković (42) oslobođen je jer, kako je objašnjeno, u postupku nije dokazano da je kriv za djelo za koje se tereti.

LJUBLJANA - Slovenska stranka Zares, koja je početkom tjedna napustila vladajuću koaliciju, smatra da se preostala dvostranačka vlada Socijalnih demokrata (SD) i Liberalnih demokrata (LDS) ne može održati do idućeg proljeća ako je i dalje bude vodio Borut Pahor, naveo je u petak u razgovoru za portal "Siol" njen predsjednik Gregor Golobič. "Fraze o održavanju vlade do proljeća kako bi se na kontroliran način došlo do prijevremenih izbora nemaju nikakva realnog utemeljenja i sumnjam da će netko nasjesti takvom spinu", rekao je Golobič u razgovoru za Siol, informativni portal slovenskog telekoma. Dodao je da njegovi dojučerašnji koalicijski partneri izjavama o manjinskoj vladi, koja će omogućiti da se prijevremeni izbori održe u proljeće iduće godine, samo prikrivaju nespremnost da dođe do temeljite rekonstrukcije vlade kakvu je i sam predlagao, a uključivala bi i odlazak predsjednika vlade Boruta Pahora.

VATIKAN - Papa je u petak tijekom primanja generalnog direktora FAO-a Brazilca Jose Graziana da Silve upozorio na tragediju zbog nestašice hrane zbog koje su milijuni djece izloženi raznim oblicima iskorištavanja za minimum hrane. "Razmišljam o milijunima djece, prvim žrtavama te tragedije, koja su osuđena na smrt, zaostajanje u fizičkom i psihičkom razvoju, a prisiljena su na razne oblike iskorištavanja kako bi dobili minimum hrane", rekao je Benedikt XVI. izaslanstvu FAO-a, organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu koje ovog tjedna završava godišnju konferenciju. Papa je također oštro kritizirao špekulacije na tržištu prehrambenih proizvoda. "Kako možemo prešutjeti činjenicu da je i hrana postala predmet špekulacija i povezana je s financijskim tržištem na kojem ne vladaju sigurna pravila ni moralna načela, već jedino profit", pitao je Benedikt XVI.

MOSKVA - Francuska je informirala NATO i Vijeće sigurnosti UN-a o svojim isporukama oružja pobunjenicima u Libiji, rekao je u petak francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe tijekom posjeta Moskvi. "Mi smo djelovali u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti. Informirali smo Vijeće sigurnosti i naše partnere u NATO-u", odgovorio je ministar na pitanje o ruskim kritikama u pogledu tih isporuka oružja. U tom pitanju se ne slažemo s Rusijom, ali to ne ometa zajednički rad. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kritizirao Francusku zbog isporuka oružja protivnicima režima Moamera Gadafija i ukazao na razna tumačenja rezolucije UN-a koja dopuštaju uporabu sile radi zaštite civilnog stanovništva.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙