FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: bicikliranje za bolju prometnu infrastrukturu

Autor: mbuj
ZAGREB, 1. srpnja 2011. (Hina) - Udruga Sindikat biciklista u nedjelju, 3. srpnja, organizira vožnju biciklima središtem Zagreba kojom želi upozoriti na nedostatnu i nezadovoljavajuću biciklističku infrastrukturu.

Bicikliranje pod nazivom "Kritična masa: kotač do kotača" krenut će u 17 sati ispred Muzeja Mimara, a udruga u današnjem priopćenju poziva Zagrepčane da im se pridruže.

Želimo da svatko neovisno o dobi može koristiti bicikl bez straha za vlastiti život, bez toga da mora kršiti zakon, da se mora boriti za mjesto s pješacima i automobilima i da mora bicikl vezati za drveće i stupove, ističe Udruga u svome pozivu upozoravaući da "izgradnja biciklističke infrastrukture ne može biti samo 'farbanje' crta po nogostupima".

Prioriteti moraju biti usmjereni na pružanje kvalitetne alternative upotrebi automobila, odnosno, kako navode, izgradnju mnogo kvalitetnijih biciklističkih trasa uzduž i poprijeko grada, prvenstveno uz arterijalne rute i opterećene međugradske prometnice.

"Sindikat biciklista" neprofitna je udruga koja, s ciljem da bicikl bude lakše prihvaćen kao široko rašireno prijevozno sredstvo, uz ostalo, traži legaliziranje vožnje biciklom na svim gradskim ulicama (osim na autocestama), izgradnju biciklističkih staza/traka uz brze i izrazito prometne ceste, na ostalim cestama regulaciju prometa koja potiče ravnopravan suživot automobila i bicikala, uz pažljivo ograničenu brzinu vožnje.

(Hina) pp/xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙