FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademska solidarnost protiv medijskih senzacija o sveučilištu

Autor: ntod
ZAGREB, 13. lipnja 2011. (Hina) - Sindikat visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" danas je u priopćenju reagirao na napise u jučerašnjim medijima o nalazima Državne revizije u hrvatskim sveučilištima, ocijenivši izbor prezentiranih podataka i njihovo tumačenje tendencioznim i zlonamjernima.

Ocjenjuje se da se koruptivnost određenih interesnih struktura iskorištava kao argument protiv cjelokupne akademske zajednice,

"Akademska solidarnost" podsjeća da je izvješće o reviziji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu za 2009. objavljeno i svima dostupno još od 3. ožujka 2011. na portalu Slobodni Filozofski, a cjelokupno je izvješće objavljeno na web stranici Hrvatskog sabora prije, kako se navodi, "navodne medijske ekskluzive", pa je "jasno da su i tempiranje medijske akcije i izbor prezentiranih podataka i njihova interpretacija tendenciozni i zlonamjerni".

U priopćenju se, uz ostalo, ocjenjuje da će koruptivnost određenih interesnih struktura poslužiti kao argument protiv cjelokupne akademske zajednice te da je "uvođenje logike profita u visoko školstvo izravan uzrok aferâ u tom sektoru". Stoga je, navodi se dalje, "doista drsko da negativne posljedice komercijalizacije visokog obrazovanja služe kao izlika za njegovu daljnju komercijalizaciju preko predloženih novih zakona".

Podsjećaju da se "Akademska solidarnost" od početka protivi komercijalizaciji obrazovanja i znanosti i da zagovara neovisnu znanost i potpuno javno financirano obrazovanje, "pa su planska podmetanja režimskih medija, koji (stvarne i lažne) afere na fakultetima pokušavaju nevješto prišiti protivnicima novih zakona, potpuno smiješna".

Ocjenjuju da najnoviji medijski napisi "svojim manipulativnim karakterom, nerazumijevanjem i pristranošću pokušavaju obezvrijediti borbu za autonomno sveučilište, javno visoko obrazovanje i slobodnu znanost". "Akademska solidarnost" ističe da Senat Sveučilišta u Zagrebu nije osnovao nikakva "povjerenstva" koja će dorađivati nacrte prijedloga zakonskog paketa u području visokog obrazovanja, znanstvene djelatnosti i sveučilišta, već da je u dva navrata, kao i rektorski kolegij u širem sastavu, u javnim očitovanjima potvrdio svoje odluke o odbacivanju zakonskog paketa, njegovu povlačenju iz daljnje procedure te predložio mjere za izradu nacionalne strategije u tim trima područjima i na njoj utemeljena novog zakonodavstva.

"Akademska solidarnost", uz ostalo, tvrdi da "medijske fabrikacije svakodnevno dolaze iz ministarstva znanosti" te "upozorava da je svako drukčije tumačenje spomenutih odluka i postupaka zlonamjerna manipulacija".

(Hina) pp/xntod ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙