FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi stagniraju, promet mršav

Autor: neba
ZAGREB, 20. lipnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas trguje vrlo oprezno, zbog nedostatka domaćih vijesti i loših signala sa svjetskih tržišta, pa su Crobexi, uz mršav promet, gotovo nepromijenjeni.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,05 posto, na 2.242 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,09 posto, na 1.217 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 4 milijuna kuna, što je otprilike 3,5 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Na burzi je mirno, aktivnost je slaba, što je bilo za očekivati, s obzirom na dva neradna dana ovoga tjedna. Dosad je samo jednom dionicom, HT-a, ostvaren milijunski promet, dok su sve ostale po prometu ispod toga“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank.

Uz promet nešto veći od milijun kuna, dionica HT-a pojeftinila je oko 0,4 posto, pa joj je cijena pala na 256 kuna.

Po rastu cijene ističe se, pak, dionica Konzuma, koja je poskupila oko 6 posto, na 219 kuna. Tom je dionicom ostvaren promet od oko 220.000 kuna.

Cijena dionice Rabca porasla je za više od 9 posto, na 250 kuna, uz promet od oko 115.000 kuna.

S druge strane, nastavljen je pad cijene dionice AD Plastika. Nakon što je prošloga tjedna pojeftinila oko 6 posto, jutros je cijena dionice te tvrtke pala daljnjih 2,3 posto, na 122 kune. S prometom od oko 600.000 kuna, to je danas druga najlikvidnija dionica.

Među gubitnice su se jutros uvrstile i dionice Belja te Dalekovoda, s padom cijene za otprilike 2 posto.

„S obzirom da je ovaj tjedan zbog blagdana skraćen za dva radna dana, i idućih se dana može očekivati slabija aktivnost na burzi“, zaključuje Anto Augustinović.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku izvijestio je da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod pao za 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica pada potrošnje i investicija.

Prema drugoj procjeni DZS-a, pad gospodarstva nešto je manji od 0,9 posto, koliko je pokazala prva procjena, objavljena prije mjesec dana.

„Nakon pada u prvom tromjesečju, drugi bi kvartal mogao donijeti blagi rast potaknut sezonskim zapošljavanjem i mogućim blagim rastom trgovine na malo. Na to upućuju i makroekonomski podaci iz travnja, koji pokazuju realan rast maloprodaje za 3,7 posto godišnje, rast industrijske proizvodnje za 0,2 posto godišnje te rast izvoza roba za 34,4 posto godišnje. Međutim, više stope rasta, oko 1,5 posto, očekujemo tek u drugoj polovini godine, s obzirom da se očekuje dobra turistička sezona i rast potrošnje turista“, navode analitičari Raiffeisen Consultinga u osvrtu na izvješće DZS-a.

A sa svjetskih tržišta ni danas ne stižu dobre vijesti. Zbog zabrinutosti ulagača u vezi grčke dužničke krize, na Londonskoj je burzi FTSE indeks trenutačno u minusu oko 0,8 posto. Frankfurtski DAX i pariški CAC indeks na gubitku su, pak, više od 1 posto.

Ni američki terminski indeksi ne ohrabruju. Trenutačno su S&P, Dow Jones i Nasdaq indeks na gubitku oko 0,7 posto, što najavljuje pad cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙