FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno 11. Osječko ljeto kulture

Autor: Verica Sikora
OSIJEK, 29. lipnja 2011. (Hina) - Otkrivanjem skulpture "Grupa građana" autora Branka Ružića na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića večeras je otvoreno 11. Osječko ljeto kulture, tijekom kojega će se do 16. srpnja na tri gradske lokacije održati 26 različitih kulturnih programa, kazališnih predstava, glazbenih večeri, likovnih izložbi.

Otvarajući Osječko ljeto kulture (OLJK) predsjednik Gradskog vijeća Gordan Matković istaknuo je da je ta najveća kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj, koja se otvara na dan zaštitnika grada Osijeka sv. Petra i Pavla, kvalitetom svojih programa postala prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj te da je OLJK ušao u program hrvatskih kulturnih događanja.

Programom koji će se izvoditi u tri gradske cjeline, Gornjem gradu, Tvrđi i Donjem gradu "nastojali smo spojiti kullturni duh grada koji je bio prepoznatljiv i kroz dugu osječku povijest", rekao je Matković na svečanom otvorenju na kojem su nazočili brojni građani, đakovačko-osječki nadbiskup, metropolit i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić, pomoćni biskup Đuro Hranić, biskupi srijemski i požeški Đuro Gašparović i Antun Škvorčević te Srećko Šestan, kao izaslanik ministra kulture .

Skulptura "Grupa građana" koja je vraćena na središnji osječki trg Ante Starčevića nakon šest godina, kada je počela obnova toga trga, restaurirana je i "spremna ponovno se družiti sa građanima koji su ga i prije posjećivali, a posebno djeca koja su se rado penjala u krilo 'Grupe građana'", kazao je Matković.

Ispred osječke konkatedrale sv. Petra i Pavla, na Trgu Ivana Pavla II., večeras je održan gala koncert opernih arija Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Tijekom Osječkog ljeta kulture bit će održano niz kazališnih predstava, među kojima i brojnih gostujućih kazališta iz Hrvatske, te Bugarske i Rumunjske. Između ostalih bit će premijerno prikazana predstava "Emil i detektivi", a program će se završti hit mjuziklom "Footloose".

(Hina) xvs ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙