FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavni urednici Croatian Medical Journala dali ostavke

Autor: agrb
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Glavni urednici Croatian Medical Journala (CMJ) Ivan Damjanov i Ana Marušić te većina članova uredništva dali su ostavke na dužnosti u tom istaknutom međunarodnom medicinskom časopisu koji ove godine slavi 20. obljetnicu, potvrđeno je danas u uredništvu časopisa.

Kao glavni problem zbog kojeg je dala ostavku, Marušić je navela da nije imala dovoljno slobode za razvoj časopisa na vrhunskoj svjetskoj razini te praćenje svjetskih trendova uredničkog rada.

"Mi smo ga doveli do najvećeg odjeka i utjecaja na znanstvenu zajednicu, na vrhunac koji može dosegnuti mali općemedicinski časopis u svjetskoj zajednici", rekla je Ana Marušić, redovita profesorica na splitskome Medicinskom fakultetu, koja je od samog pokretanja časopisa bila njegova urednica, a poslije i glavna urednica.

Kako je napomenula časopis su radili volonterski upravo zato da bi sačuvali uredničku nezavisnost koja je nekoliko puta dovedena u pitanje pokušajima promjena sporazuma o časopisu kojima bi se smanjila urednička sloboda. "Budući da je volonterski rad uvijek od srca, a kad se slobodni stvaralački let stalno sputava, od administrativnih do financijskih problema, vrijeme je za nove izazove i novi let, u ovom slučaju osnutak novog časopisa iz područja globalnog zdravlja s kolegama iz Velike Britanije", najavila je.

Marušić je rekla kako joj rad u Croatian Medical Journalu, koji je osnovao njezin muž, dekan splitskoga Medicinskog fakulteta Matko Marušić, više nije intelektualni i emocionalni izazov, no ostat će na toj dužnosti do 1. rujna i napraviti još jedan broj te predati dužnost novom uredništvu. U uredništvu je bilo 27 članova, a ostavku je dalo njih 18, dodala je.

Croatian Medical Journal objavljuje se na engleskom jeziku šest puta na godinu, vlasnici su mu medicinski fakulteti u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a nosi titulu najcitiranijega hrvatskog znanstvenog časopisa. To je prvi hrvatski medicinski časopis indeksiran u najpoznatijim bibliografskim bazama podataka, PubMed, Current Contents/Clinical Medicine, Web of Science, Scopus.

CMJ nudi suvremeni sustav mrežnog zaprimanja članaka i brzog recenzijskog postupka, pomaže manje iskusnim autorima u pisanju znanstvenog članka te daje osvrte i mišljenja stručnjaka o temama važnima za modernu medicinu i njezinu budućnost. Službeno je glasilo Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Foruma za javno zdravstvo jugoistočne Europe i Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti.

(Hina) xagrb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙