FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

50. obljetnica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske

Autor: gvla
ZAGREB, 9. lipnja 2011. (Hina) - Akademija medicinskih znanosti Hrvatske ove godine obilježava 50. godišnjicu postojanja, a tim će povodom 15. lipnja održati svečanu sjednicu.

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, treća po starosti i jedna od najuglednijih u svijetu, krovna je institucija vrhunskih hrvatskih liječnika znanstvenika kojoj je temeljni zadatak promicanje biomedicinske znanosti s ciljem unapređenja zdravlja stanovništva Hrvatske.

Akademija ima 300 redovnih i 50 suradnih članova, vrhunskih znanstvenika iz područja biomedicine biranih tajnim glasovanjem. Riječ je o stručnjacima koji su se istaknuli znanstvenim djelovanjem na području određene medicinske discipline ili medicini srodnih biomedicinskih znanosti, a koji su bitno pridonijeli razvitku medicinskih znanosti.

Putem svojih kolegija i odbora Akademija provodi niz znanstvenih programa i projekata, organizira nekoliko desetaka znanstvenih sastanaka i tribina godišnje, suorganizator je i pokrovitelj brojnih kongresa, a svake godine istaknutim znanstvenicima dodjeljuje tri ugledne nagrade. Dosad je objavila preko 100 znanstvenih knjiga i redovito izdaje četiri znanstvena časopisa.

Akademija njeguje i potiče nacionalni doprinos hrvatske znanosti svjetskoj medicinskoj znanosti, intenzivno i uspješno surađuje s brojnim inozemnim medicinskim i drugim akademijama i članica je niza međunarodnih udruženja.

Osnovana je 1961. u krilu Hrvatskog liječničkog zbora kao Komisija za naučno-istraživački rad Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog zbora. Godine 1971. Komisija je preimenovana u Medicinsku Akademiju Zbora, a 1983. Medicinska akademija odvaja se od Hrvatskog liječničkog zbora i postaje samostalna udruga: Akademija Medicinskih Znanosti Hrvatske. Vrhovno upravno tijelo Akademije je Skupština svih članova, koja svake četvrte godine bira predsjednika Akademije, nove članove, članove Senata, članove Glavnog odbora, Nadzorni odbor i Časni sud.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙