FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski Medicinski fakultet o otkriću Ivana Đikića

Autor: pgas
SPLIT, 1. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatski znanstvenik prof. dr. Ivan Đikić sa Sveučilišta "Goethe" u Frankfurtu otkrio je u suradnji s ekipom međunarodnih znanstvenika način na koji se prepoznaje i uklanja bakterija salmonela, čime se organizam štiti od zaraze, a otkriće je objavljeno u jednom od vodećih svjetskih znanstvenih časopisa "Science", priopćio je danas pročelnik katedre za imunologiju splitskoga Medicinskog fakulteta prof. d. Josip Terzić.

Poznavanje tih procesa na molekularnoj razini od velike je važnosti za razvoj novih tretmana i za borbu protiv infekcija jer bakterije postaju sve otpornije na antibiotike, jer i vrlo uspješni antibiotici nisu više djelotvorni na mnoge bakterije, navodi se među ostalim u priopćenju prof. Terzića kojim izvješćuje o najnovijem otkriću dr. Đikića.

"Otkrivanje novih načina liječenja bakterijskih upala postaje jedan od glavnih znanstvenih izazova. Razumijevanje kako autofagija uništava bakterije u ljudskim stanicama otvara nove mogućnosti za borbu protiv bakterijskih infekcija", rekao je dr. Đikić, navodi se u priopćenju.

Dr. Đikić je nastavnik suradnik Medicinskog fakulteta u Splitu, a po Terzićevim navodima, u otkriću je sudjelovala i mlada znanstvenica tog fakulteta Jelena Korać.

"Posebno smo ponosni na dio rezultata koji je napravljen u našem laboratoriju u Splitu. Profesor Đikić je naš dugogodišnji nastavnik i znanstveni suradnik te se na tom radu (otkriću) potpisao i adresom Medicinskog fakulteta u Splitu, a rad znanstvene novakinje Jelene Korać na tom je otkriću stipendirao grad Split", objasnio je prof. Terzić.

Salmonela je široko rasprostranjena bakterija koja izaziva crijevne zaraze. Po statističkim podacima, u svijetu od infekcije tom bakterijom na godinu umire 94 milijuna ljudi, a oko 155.000 smrtnih slučajeva događa se zbog gastroenteritisa, navodi se u priopćenju. Podsjeća se kako se čovjek zarazi zbog "prljavih ruku" ili konzumacije zaražene hrane koja nije obrađena na zadovoljavajući način.

U znanstvenom radu prof. Đikića opisano je kako autofagijski sustav prepoznaje bakteriju. Stanica prepozna bakteriju i označi je pomoću male molekule ubikvitina, objašnjava se u priopćenju. Napominje se kako je pronađeno da je protein optineurin ključan za dovođenje bakterije označene ubikvitinom u autofagijski sustav koji će je uništiti. Cijeli taj proces popraćen je i fosforilacijom optineurina, čime se dodatno regulira aktivirana autofagija, stoji u priopćenju u kojemu prof. Terzić izvješćuje o najnovijem otkriću dr. Đikića.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙