FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar na najnižoj razini prema jenu u mjesec dana

Autor: mpuk
LONDON, 8. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Dolar je u srijedu kliznuo na međunarodnim deviznim tržištima na novu najnižu razinu prema jenu u mjesec dana jer su se ulagači odlučili na prodaju imovine koju smatraju rizičnom, strahujući da bi spori američki rast mogao zakočiti i svjetsko gospodarstvo.

Dolar je tako oslabio prema jenu, kliznuvši na 79,69 jena, najnižu razinu od 5. svibnja.

Euro je također izgubio na vrijednosti prema japanskoj valuti, i to 0,8 posto, te se njime trgovalo po 116,65 jena. Europska jedinstvena valuta oslabila je i prema dolaru, 0,5 posto, spustivši se na 1,4626 dolara, pritisnuta podatkom da je industrijska proizvodnja u njemačkom gospodarstvu, najvećem u eurozoni, pala u travnju za neočekivanih 0,6 posto.

Ulagače je oneraspoložilo i priznanje predsjednika američke središnje banke Bena Bernankea u utorak da je američko gospodarstvo usporilo. To je potaknulo nagađanja da će kamatne stope u SAD-u ostati nadomak nuli. Bernankeova izjava nadovezala se na prošlotjednu objavu loših podataka o zaposlenosti i industrijskoj proizvodnji u SAD-u.

Ulagači obično kupuju japanski jen i švicarski franak u potrazi za sigurnim utočištima za kapital u razdoblju obilježenom bojaznima za gospodarski rast.

"Svjedočimo potražnji za imovinom koju se smatra sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima, kao što pokazuje potražnja za dolarom, jenom i švicarskim frankom", kazao je Christian Lawrence iz tvrtke RBC Capital Markets.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je oslabila na najnižu razinu u mjesec dana prema euru od 89,76 penija za euro i na niskih 1,6355 dolara za funtu, nakon što je kreditna agencija Moody's ponovila upozorenje da bi Velika Britanija mogla izgubiti rejting AAA ukoliko ne ostvari gospodarske ciljeve. Prognoza za Britaniju i dalje je stabilna ali bi slabiji rast i zaostajanje za zacrtanim ciljevima na području fiskalne politike moglo potaknuti njezinu izmjenu, upozoravaju u Moody'su.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙