FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mvra
ZAGREB, 29. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati.

ATENA/BRUXELLES - Prosvjedi protiv mjera štednje u utorak su u Ateni postali nasilni a Europska unija je upozorila grčke parlamentarce da će se ta zemlja odmah suočiti s insolventnošću ako ovoga tjedna ne podrže neopopularan gospodarski plan. Mladi prosvjednici bacali su kamenje, zapalili kontejnere za smeće i vozilo ispred zgrade parlamenta a policija je rabila suzavac kako bi ih rastjerala. Sindikati su protiv mjera koje su tražili EU i MMF započeli 48-satni štrajk. Do večeri, nakon nekoliko sati sukoba u kojima su sudjelovale stotine mladih, središte Atene ponovno su zauzele tisuće mirnih prosvjednika protiv mjera koje po njihovom mišljenju pogađaju radnike i nezaposlene a štede bogate. U centru Atene raspoređeno je 5000 policajaca, većinom za zaštitu zgrade parlamenta na trgu Syntagma, središtu masovnih prosvjeda proteklih tjedana. U međuvremenu je ostvaren napredak u razgovorima koji trebaju uvjeriti europske banke i osiguravateljske kuće da popuste u pitanju grčkog duga po planiranom drugom paketu mjera za spašavanje koji bi toj zemlji omogućio da dobije na vremenu. Rastuće povjerenje tržišta da će grčki parlament odobriti program štednje a da će francuski plan odgode naplata grčkih državnih obveznica pomoći da se izbjegne insolventnost, dovelo je do povećanja vrijednosti globalnih dionica i eura unatoč neredima u Ateni. Glavni EU-ov dužnosnik za gospodarstvo Olli Rehn naglasio je da svaka buduća pomoć Grčkoj ovisi o prihvaćanju mjera financijske konsolidacije u parlamentu u srijedu i četvrtak.

KABUL - Najmanje desetoro afganistanskih civila ubijeno je u utorak kasno navečer u kabulskom hotelu Intercontinental u napadu teško naoružanih talibanskih pobunjenika i bombaša samoubojica, izvijestili su u srijedu afganistanski dužnosnici, navodeći da su u borbi koja je potrajala više od dva sata ubijeni napadači a da su se bombaši samoubojice raznijeli. "Najmanje desetero civila, među kojima su i zaposlenici hotela ubijeno je u napadu koji su izvela šestorica bombaša samoubojica", rekao je načelnik krim odjela kabulske policije Mohammad Zahir. Kazao je također da su ranjena tri policajca. Napad je izveden u zapadnom dijelu Kabula u jednom od glavnih hotela afganistanske prijestolnice u kojem uglavnom odsjedaju zapadnjaci. Glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Sediq Sediqqi rekao je da je u napadu sudjelovalo šest ili sedam pobunjenika i da su svi ubijeni. Ranije je naveo da su najmanje dvojica napadača ubijena a da su se četvorica bombaša samoubojica raznijela u hotelu. Mediji navode, pozivajući se na afganistanke dužnosnike, da je najmanje šestero talibanskih samoubojica napalo hotel, što je dovelo do borbe u koju su se uključili i helikopteri NATO-ovih mirovnih snaga u Afganistanu (ISAF). Dva helikoptera zapucala su i ubila tri pobunjenika, uključujući i bombaša samoubojicu koji su bili na krovu hotela, izvijestio je glasnogovornik NATO-a u Afganistanu Tim James, navodeći da je paljba odjekivala iz unutrašnjosti hotela. Svjedoci su, navodi Reuters, čuli najmanje sedam eksplozija koje su odjeknule tijekom sukoba popraćenog paljbom iz vatrenog oružja. Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid izvijestio je da je nekoliko boraca islamističke skupine napalo hotel u kojem su navodno afganistanski i zapadnjački dužnosnici razgovarali o pitanjima sigurnosti. Mudžahid je telefonom agenciji Reuters s nepoznate lokacije rekao da su nanesene teške žrtve.

ZAGREB - U više od polovine tranzicijskih zemalja osjetila se globalna financijska kriza, ali zadovoljstvo životom nije se bitno promijenilo, a optimizam u odnosu na budućnost pao je, ali je i dalje znatno viši nego u zapadnoeuropskim zemljama, zaključak je najnovijeg istraživanja Europske banke za obnovu i razvoj, u kojem je Hrvatska po optimizmu glede budućnosti primjerice u solidnoj sredini, ali je kod potpore tržišnoj ekonomiji tek na 29. mjestu. Europska banka za obnovu i razvoj objavila je u srijedu drugi izvještaj "Život u tranziciji" u kojem ispitanici, prvenstveno stanovnici nekadašnjih komunističkih zemalja, govore kako im je na život utjecala globalna gospodarska kriza i dva desetljeća socijalne, političke i ekonomske tranzicije nakon pada Berinskoga zida. Ispitivanje su krajem 2010. zajedno proveli EBRD i Svjetska banka, a ispitano je gotovo 39 tisuća domaćinstava u 34 zemlje, od Britanije do Balkana, od Albanije do Uzbekistana, od Francuske na zapadu do Mongolije na istoku. Kako bi se odgovori mogli staviti u kontekst, ista su pitanja postavljena i ispitanicima u zapadnoeuropskim zemljama, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Švedskoj. U više od polovine ispitanih tranzicijskih zemalja većina ispitanika rekla je da je gospodarska kriza na njih utjecala "znatno" ili "prilično", a od referentnih zapadnih zemalja takav je odgovor dobiven samo u Italiji. Među kućanstvima tranzicijskih zemalja u kojima se kriza osjetila, njih 70 posto moralo je smanjiti kupnju hrane i potrošnju na zdravstvo, što je dvostruko više nego u zapadnoeuropskim zemljama. Potpora demokraciji viša je od potpore tržišnom gospodarstvu, a unatoč krizi, razmjerno je malo zahtjeva za povratak na staro, kaže se u istraživanju. Više od petine ispitanika odgovorilo je da im nije važan politički sustav, a gotovo četvrtina je to rekla i za gospodarski sustav. U svim novim članicama EU-a osim u Bugarskoj pala je potpora tržišnoj ekonomiji i demokraciji. S tvrdnjom "Demokracija je bolja od ijednog drugog političkog sustava", u Hrvatskoj se 2006. složilo oko 55 posto ispitanika, a 2010. nešto manje od pedeset posto, pa je među 34 zemlje Hrvatska 24. Prednjači Švedska, a posljednja je Srbija, u kojoj je potpora demokraciji pala s više od 50 na manje od 40 posto. Hrvatska je u potpori tržišnoj ekonomiji 29., s 30 posto, a prije pet godina potpora je bila oko 35 posto.

BEOGRAD/PRIŠTINA - Oko 1500 ljudi okupilo se u utorak u Gračanici i na Gazimestanu u okolini Prištine gdje su uz političke poruke o Kosovu kao svetoj srpskoj zemlji, a pod vodstvom čelništva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i lokalnih srpskih političkih dužnosnika obilježili srpski vjerski blagdan "Vidovdan" i 622. obljetnicu Kosovske bitke. Zbog provokacija i napada na kosovsku policiju privedene su četiri osobe, jedna je zbog ozljeda smještena u bolnicu, a ranjen je i jedan policajac, izvještavaju prištinski mediji, navodeći kako je obilježavanje započelo u manastiru Gračanica, a potom je nastavljeno mitingom na Gazimestanu. Tijekom skupa prijavljeno je nekoliko provokacija koje su uputili sudionici i nekoliko manjih izgreda kada je kamenovano nekoliko vozila. Pet osoba je privedeno nakon što su pri povratku sa Gazimestana bacali kamenje na pripadnike kosovske policije. Skupina koja se izdvajala izvikivanjem parola "Tadiću Borise, spasi Srbiju i ubij se'' ili "Srbija, Rusija - ne treba nam Unija'', bacanjem kamenja provocirala je kosovsku policiju koja je, kako se navodi, u velikom broju osiguravala skup. Poglavar SPC-a patrijarh Irinej u obraćanju okupljenima poručio je da je Kosovo "blagoslovljena zemlja na kojoj ima mjesta za sve ljude dobre volje", ali i istaknuo da se "mora učiniti sve da ono bude i ostane srpsko kao što je to bilo kroz čitavu povijest". Obilježavanju Vidovdana nazočili su srbijanski princ Aleksandar Karađorđević, ministar za Kosovo Goran Bogdanović, kao i predstavnici srbijanskih političkih stranaka. Vidovdan se obilježava svake godine 28. lipnja na dan kada je održana Kosovska bitka između srpske i turske vojske na Gazimestanu kod Prištine 1389. U srbijanskoj javnosti taj datum se pamti i po drugim događajima iz novije povijesti, posebno onom od 28. lipnja 1989. kad je na Gazimestanu na obilježavanju 600. godina od Kosovskog boja, bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević započeo svoj veliki politički uspon koji je završio 2001., kada je također 28. lipnja izručen Haaškom tribunalu.

TEHERAN - Iranska Revolucionarna garda testirala je 14 raketa u utorak, drugog dana vojnih vježbi koje trebaju pokazati vojnu snagu te zemlje Izraelu i Sjedinjenim Državama. Rakete zemlja-zemlja dometa 2000 kilometara istovremeno su ispaljene na jednu metu, izvijestila je agencija IRNA. Zapovjednik zračnih snaga Revolucionarne garde Amir Ali Hadžizadeh, istaknuo je iransku spremnost za odmazdu protiv Izraela i interesa SAD-a u slučaju bilo kakvog napada. "Domet naših raketa napravljen je na temelju američkih baza u regiji kao i cionističkog režima", rekao je Hadžizadeh poluslužbenoj agenciji Fars. Iranski su dužnosnici ranije izjavili da raketa Šahab 3, ispaljena na vježbi, može doseći ciljeve udaljene i do 2000 kilometara.

RIM - Papa Benedikt XVI. napisao je u utorak svoju prvu poruku na društevnoj mreži Twitteru, u kojoj je blagoslovio vjernike i najavio pokretanje nove internetske stranice Vatikana. "Dragi prijatelji, upravo sam otvorio novu stranicu www.news.va. Neka je hvaljen naš Gospod Isus Krist! Neka su s Vama moje molitve i blagoslovi, Benedikt XVI.", napisao je Papa na Twitteru. Vatikan je proteklih mjeseci postao aktivan na društvenim mrežama, poput Facebooka i YouTubea, posebno u informiranju o programu i događanjima Svjetskih dana mladeži koji se održavaju u kolovozu u Madridu. Nova internetska stranica Vatikana bit će prvi multimedijalni portal Vatikana, u početku na engleskom i talijanskom, a od jeseni vjerojatno i na španjolskom. Od srijede postaje operativan. Korisnici tog portala imati će pristup vijestima i snimljenom materijalu vatikanskog radija i televizije, kao i vatikanskim novinama "Osservatore Romano".

(Hina) xmvr ymvr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙