FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene godišnje nagrade Matice hrvatske

Autor: gvla
ZAGREB, 28. lipnja 2011. (Hina) - Nagrade Matice hrvatske za 2009. i 2010., koje se dodjeljuju za književnost i umjetnost, znanost, te književnu i umjetničku kritiku, danas su svečano dodijeljene književniku Ivanu Aralici, znanstvenicima Miljenku Lapaineu i Ivki Kljajić, te pjesniku Branimiru Bošnjaku.

Nagrada Matice hrvatske za književnost i umjetnost 'August Šenoa' pripala je književniku Ivanu Aralici za roman "Život nastanjen sjenama" izdavačke kuće Znanje iz Zagreba, 2009.

"Riječ je o nedvojbeno najboljem romanu hrvatske književnosti posljednjih nekoliko godina, koji u sebi isprepliće elemente epistolarnog romana, suvremenog putopisa, detaljne povijesne i obiteljske kronike, te autobiografije", kazao je obrazlažući odluku akademik Ante Stamać na danas održanoj svečanosti u palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u donošenju ove odluke, književnik Ivan Aralica kazao je kako mu je nagrada važna iz dva razloga, "ponajprije jer su prosudili da knjiga zavređuje biti nagrađena ovako visokom nagradom, te kao drugo, što su imali hrabrosti donijeti takvu odluku".

Nagradu Matice hrvatske za znanost 'Oton Kučera' dobili su Miljenko Lapaine i Ivka Kljajić za biografski leksikon "Hrvatski kartografi" u izdanju Golden marketinga i Državne geodetske uprave, Zagreb, 2009.

Riječ je o prvom djelu u povijesti hrvatske znanosti u kojem se na jednom mjestu prema jedinstvenom leksikografskom obrascu sažimlju svi podaci o hrvatskim kartografima, složeni u preglednom abecedariju leksikona. Temeljitost i opsežnost u podacima i navođenju činjenica glavne su odlike temeljem kojih se ova knjige može preporučiti kao kapitalno djelo, rekao je publicist Damir Zorić u obrazloženju odluke.

Nagrada Matice hrvatske za književnu i umjetničku kritiku 'Antun Gustav Matoš' pripala je pjesniku Branimiru Bošnjaku za djelo "Hrvatsko pjesništvo/pjesnici 20. st. I. i II." u izdanju altaGAMA, Zagreb, 2010., kao "neosporno zanimljivom saldu čitavostoljetne domaće poetske prakse". Bošnjakovo djelo u dva sveska obuhvaća kritičke osvrte i sinteze profila oko 150 uglavnom recentnijih pjesnika.

"Bošnjakova emotivna i intelektualna participacija, njegova energija i radna koncentracija u tumačenju fenomena novijega hrvatskog pjesništva, zaslužuju punu pažnju i odgovarajući odjek", kazao je pjesnik, esejist i prevoditelj, akademik Tonko Maroević u obrazloženju odluke.

Matica hrvatska godišnje nagrade dodjeljuje od 1999.

(Hina) xgvla yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙