FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državni vrh sutra polaže vijence na Oltar hrvatske domovine

Autor: tdel
ZAGREB, 22. lipnja 2011. (Hina) - Cijeli hrvatski državni vrh sutra će zajedno položiti vijence na Oltar hrvatske domovine u povodu Dana državnosti i na taj način obnoviti običaj odavanja počasti na Medvedgradu svim poginulima za Domovinu.

Vijenac će na Oltar hrvatske domovine položiti predsjednik Republike Ivo Josipović, saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem te Vladino izaslanstvo na čelu s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.

Od 1994. do 2000. Oltar hrvatske domovine su u povodu državnih blagdana posjećivala najviša državna izaslanstva i državni dužnosnici te strani državnici koji su posjećivali Hrvatsku kao i i veleposlanici nakon predaje vjerodajnica predsjedniku države.

Spomenik Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu otvorio je 1994. godine prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman upalivši vječnu vatru kod tog spomenika hrvatskoj slobodi, a u prigodi Dana državnosti koji se tada slavio 30. svibnja. Tim spomenikom željela se odati počast svim onima koji su ginuli, patili i živjeli za slobodnu Hrvatsku.

Spomenik je rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Velike kamene kocke napravljene su od stijena više vrsta kamena iz različitih dijelova Hrvatske, nejednake visine, posložene su na zemlji tako da tvore hrvatski grb. Na kockama su isklesani motivi iz doba kneza Branimira, veliki križ, te stihovi hrvatske himne: "Lijepa naša domovino, oj junačka zemljo mila, stare slave djedovino da bi vazda sretna bila". Tu su i stakleni elementi tzv. Suze koje simboliziraju tešku povijest hrvatskog naroda.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman Oltar hrvatske domovine posljednji je put pohodio 1. studenog 1999., na Sve svete, i to je bio i njegov posljednji javni nastup prije smrti.

Nakon promjene vlasti 2000. i dolaska Stjepana Mesića na dužnost hrvatskog predsjednika Oltar hrvatske domovine prestao je biti mjesto odavanja počasti svim poginulima za Domovinu u povodu državnih blagdana te prigodom dolaska stranih izaslanstva u Hrvatsku, a što je dio javnosti zamjerio tadašnjem predsjedniku Mesiću.

Sam spomenik od tada je bio zapušten i pretrpio je više oštećenja. Prošle godine upravljanje srednjovjekovnim gradom Medvedgradom, a time i spomenikom, Oltarom hrvatske domovine, od Grada Zagreba preuzela je Javna ustanova Park prirode Medvednica. Nakon obnove, 5. srpnja 2010., taj srednjovjekovni grad i hrvatsko kulturno dobro otvoren je za posjetitelje.

Stari grad Medvedgrad sagrađen je u 13. stoljeću radi obrane od napada tatarskih hordi, no zanimljivo je da nikada nije bio napadnut, a kroz povijest je mijenjao brojne vlasnike - hrvatsko-ugarske kraljeve, grofove Celjske, Zrinske, Gregorijance.

(Hina) xtdel ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙