FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LUXEMBOURG - Europska industrija ponovno je u travnju zabilježila rast narudžbi, nakon pada u prethodnom mjesecu, a glavni je razlog skok narudžbi netrajnih potrošakih proizvoda, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.Tako je indeks novih industrijskih narudžbi u eurozoni u travnju porastao za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su se smanjile za revidiranih 1,5 posto, izvijestio je Eurostat. Glavni motor rasta bile su narudžbe netrajnih potrošačkih proizvoda, koje su poskočile za 4,0 posto. U 27 članica Europske unije rast indeksa bio je skromniji i iznosio je samo 0,2 posto, nakon revidiranog 1,7-postotnog pada u mjesecu ranije. Na godišnjoj razini narudžbe su u travnju porasle za 8,6 posto u eurozoni, te za 6,9 posto u EU27.

BRUXELLES - Čelnici Europske unije imenovali su u petak guvernera talijanske središnje banke Marija Draghija za novog predsjednika Europske središnje banke (ECB), kazali su izvori u EU. U nacrtu zaključaka sa samita EU u Bruxellesu čelnici Unije "imenovali su Marija Draghija predsjednikom Europske središnje banke, počevši od 1. studenog 2011. do 31. listopada 2019.". Šezdesettrogodišnji ekonomist i bankar zamijenit će na toj poziciji Jeana-Claudea Tricheta, koji odlazi nakon osmogodišnjeg mandata na čelu vodeće monetarne institucije u eurozoni. "Očekujemo da će uskoro biti objavljeno i odgovarajuće priopćenje", kazao je jedan viši dužnosnik EU, a i izvori u sjedištu ECB-a u Frankfurtu kazali su da će banka tijekom dana objaviti službeno priopćenje u vezi s kadrovskim promjenana.

NEW YORK - Skupina zemalja-potrošača nafte na čelu sa Sjedinjenim Državama objavila je da će odmrznuti i prodati 60 milijuna barela nafte iz hitnih rezervi kako bi ublažila utjecaj visokih cijena na svjetsko gospodarstvo. Međunarodna agencija za energiju (IEA) najavila je taj potez neposredno nakon što Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na lipanjskom sastanku nije uspjela postići dogovor o povećanju proizvodnih kvota. Najavljena prodaja IEA-inih rezervi bit će najveća u povijesti i tek treća otkad je agencija 1974. osnovana pri Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Dnevno će se u opticaj puštati dva milijuna barela, što je oko 2,2 posto dnevne potražnje. Količina od ukupno 60 milijuna barela bit će puštena u opticaj u razdoblju od mjesec dana. IEA je najavila da bi nakon toga mogla nastaviti program.

BRUXELLES - Grčki premijer Georgios Papandreou u četvrtak navečer je službeno zatražio novi paket financijske pomoći od Europe i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), nakon paketa odobrenog prije godinu dana vrijednog 110 milijarda eura, priopćila je Europska unija. "Na zahtjev grčke vlade" odlučeno je da se radi na utvrđivanju "glavnih parametara" novog programa pomoći, koji će "podupirati europski partneri i Međunarodni monetarni fond", ističe se u izjavi čelnika EU-a. Izjava je prihvaćena prvog dana summita u Bruxellesu. Od 110 milijarda eura, koje su Europa i MMF odobrili 2010. na tri godine, ostala je otprilike još polovica za isplatu.

BERLIN - Poslovno povjerenje u Njemačkoj u lipnju je ojačalo prvi put od veljače, unatoč grčkoj dužničkoj krizi i bojaznima u vezi rasta američkog gospodarstva, pokazalo je ključno izvješće njemačkog instituta Ifo. Ukazajući na kontinuirani optimizam ulagača u pogledu najvećeg europskog gospodarstva, Ifo indeks poslovne klime u lipnju je uvećan na 114,5 bodova, sa 114,2 boda u prethodnom mjesecu. "Njemačko gospodarstvo doživljava snažan uzlet. Poslovna klima u industriji i dalje je dobra", stoji u priopćenju instituta Ifo. Taj budno praćeni indeks dobiven je istraživanjem provedenim među 7.000 kompanija u industriji, graditeljstvu, veletrgovini i trgovini na malo.

DUBLIN - Irsko gospodarstvo vratilo se rastu u prvom tromjesečju, zahvaljujući snažnom poslovanju stranih kompanija koje je kompenziralo slabu domaću potražnju, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda. Bruto domaći proizvod (BDP) u prva je tri ovogodišnja mjeseca porastao tako za 1,3 posto prema prethodna tri mjeseca, nakon što je u zadnjem lanjskom tromjesečju pao za revidiranih 1,4 posto, objavio je tamošnji središnji statistički ured (CSO). Podaci o BDP-u uključuju izvedbu domaćih i stranih kompanija u Irskoj. Kada bi se isključio doprinos stranih kompanija, irski bruto nacionalni proizvod (BNP) u prvom bi tromjesečju zabilježio bi pad od 4,3 posto. Strane kompanije zapošljavaju 139 tisuća Iraca i zaslužne su za više od tri četvrtine ukupnog irskog izvoza roba i usluga, a privlači ih niska stopa poreza na dobit od 12,5 posto, među najnižima u Europi.

BEČ - Agencija Moody's izmijenila je, iz 'uvjetovane', u 'negativnu' prognozu za obveznice austrijskog zajmodavca Hypo Alpe Adria za koje jamči austrijska pokrajina Koruška, upozorivši da bančina slabost predstavlja rizik za tu pokrajinu. "S obzirom na vrlo visoku razinu preostalih obveza povezanih s grupom Hypo Alpe Adria, budućnost banke i dalje je ključni faktor za ocjenu boniteta pokrajine, usprkos tome što je Austrija krajem 2009. nacionalizirala tu bankovnu grupu", ističe agencija u prioćenju. "Slabi kreditni profil Hypo Alpe Adrije (Baa3 negativan; E/Caa2 stabilan) i dalje će biti ključni negativni faktor za kreditni profil Koruške, i to je razlog negativne prognoze", dodaje se u priopćenju. Vrijednost jamstava za Hypo iznosi oko 17 milijardi eura.

LONDON - Cijene nafte u petak su na međunarodnim tržištima ponovno porasle, nakon vala prodaja dan ranije izazvanog najavom Međunarodne agencije za energiju (IEA) o otpuštanju nafte iz strateških rezervi. Tako je barel nafte na londonskom tržištu danas poskupio za 24 centa, na 107,5 dolara, dok je cijena nafta na američkom tržištu porasla za 87 centa, na 91,89 dolara. U međuvremenu je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela nafte iz njegove košarice u četvrtak smanjena za 1,86 dolara u odnosu na dan ranije, na 106,08 dolara.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u petak su se oporavili, odskočivši s najniže razine u tri tjedna na prethodnom zatvaranju, zbog veće sklonosti ulagača prema riziku uslijed rasta očekivanja da bi Grčka mogla izbjeći bankrot nakon što je njihov petogodišnji plan štednje dobio odobrenje međunarodnih kreditora. Londonski Ftse indeks bio je u takvom ozračju na dobitku 0,7 posto, na 5.713 bodova, frankfurtski DAX ojačao je za 0,76 posto, na 7.204 boda a pariški CAC za 0,7 posto, popevši se na 3.814 bodova. Među najvećim su dobitnicima bile rudarske dionice, temeljem rasta cijena metala nakon novih vijesti iz Grčke i najave Međunarodne organizacije za energiju (IEA) o otpuštanju naftnih rezervi s ciljem stimuliranja globalnog rasta. Dobre vijesti poduprle su I bankovne dionice koje su većim dijelom izložene prezaduženim zemljama eurozone poput Grčke i Portugala. Tako je prosječan rast cijena dionica u bankovnom sektoru rubnih zemalja eurozone iznosio 2,3 posto, a u europskom, 1,1 posto.

LONDON - Euro je ojačao u petak na međunarodnim tržištima, crpeći podršku iz boljeg od očekivanog Ifo indeksa poslovne klime u Njemačkoj, no neizvjesnosti oko Grčke priječe njegov veći rast. Euro je tako ojačao 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,4295 dolara. Oporavio se i prema švicarskom franku, na 1,1956 franaka, nakon što se u četvrtak spustio na novu rekordno nisku razinu od 1,18470 franaka. Dolar je u takvim okolnostima oslabio i prema jenu, te se njime trgovalo po 80,17 jena. Britanskoj funti također je pomoglo jačanje eura u odnosu na dolar. Nakon što se u četvrtak spustila na najnižu razinu u tri tjedna od 1,5938 dolara, funta je danas ojačala 0,1 posto i njome se trguje po 1,6028 dolara.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je euro ojačao, zahvaljujući vijesti da je Grčka dogovorila program proračunske štednje s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu oko jedan posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Hong Kongu skočile između 1,1 i 1,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na dobitku 0,8 posto, pa bi ovoga tjedna mogao zabilježiti prvi rast nakon osam tjedana gubitaka. „Premda bi utjecaj vijesti iz Grčke mogao biti tek privremen, ulagači su odahnuli“, kaže Yumi Nishimura, analitičar u tvrtki Daiwa Securities.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi pali, zbog pada cijena nafte i slabih podataka iz američkog gospodarstva, no pad je ublažen nakon vijesti da je u Grčkoj dogovoren program proračunske štednje. Dow Jones indeks oslabio je 59 bodova ili 0,49 posto na 12.050 bodova, dok je S&P 500 pao 0,28 posto na 1.283 boda. Nasdaq indeks porastao je pak 0,66 posto, na 2.686 bodova. Prošloga je tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 9.000, na 429.000, što je veći rast nego što se očekivalo i pokazuje da se tržište rada oporavlja vrlo sporo. Obujam trgovanja bio je iznadprosječan. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 8,3 milijarde dionica, dok dnevni prosjek dosad u ovoj godini iznosi 7,58 milijardi.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙