FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irsko gospodarstvo ponovno raste

Autor: vmom
DUBLIN, 24. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Irsko gospodarstvo vratilo se rastu u prvom tromjesečju, zahvaljujući snažnom poslovanju stranih kompanija koje je kompenziralo slabu domaću potražnju, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Bruto domaći proizvod (BDP) u prva je tri ovogodišnja mjeseca porastao tako za 1,3 posto prema prethodna tri mjeseca, nakon što je u zadnjem lanjskom tromjesečju pao za revidiranih 1,4 posto, objavio je tamošnji središnji statistički ured (CSO).

Pad BDP-a u zadnjem tromjesečju 2010. prema prvotnim procjenama CSO-a iznosio je 1,6 posto, navodi se dalje u priopćenju.

Irska je u skupini triju zemalja, uz Grčku i Portugal, koje su spašavane zajedničkim paketima pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Podaci o BDP-u uključuju izvedbu domaćih i stranih kompanija u Irskoj. Kada bi se, međutim, isključio doprinos stranih kompanija, irski bruto nacionalni proizvod (BNP) u prvom bi tromjesečju zabilježio pad od golemih 4,3 posto.

"Prve procjene za prvo tromjesečje 2011. pokazale su povećanje sezonski usklađenog BDP-a za 1,3 posto, te pad BNP-a od 4,3 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine BDP je izražen u stalnim cijenama uvećan svega 0,1 posto dok je BNP pao za 0,9 posto", objavio je CSO.

Strane kompanije zapošljavaju 139 tisuća Iraca i zaslužne su za više od tri četvrtine ukupnog irskog izvoza roba i usluga, a najvećim ih dijelom u tu članicu eurozone privlači niska stopa poreza na dobit od 12,5 posto, među najnižima u Europi.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙