FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 23. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u petak u Zagrebu, uoči odlaska u Bruxelles, kako očekuje da će Europsko vijeće potvrditi završetak pristupnih pregovora do kraja lipnja i ulazak Hrvatske u EU kao 28. članice, ocijenivši da će to biti najveća nagrada Hrvatskoj za 20. obljetnicu neovisnosti. "Očekujem potvrdu Europskog vijeća da će Hrvatska do kraja lipnja, kako sam oduvijek tvrdila, završiti pregovore i da postaje 28. članica Unije", izjavila je Kosor novinarima neposredno uoči leta u Bruxelles. Čelnici EU-a bi na summitu u četvrtak i petak trebali potvrditi završetak pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja ove godine. Kosor je rekla da će odluka Europskog vijeća biti trenutak za radost, u tjednu u kojem se obilježava 20. obljetnica neovisnosti Hrvatske. "Uvijek sam govorila da će to biti najveća nagrada za obljetnicu neovisnosti", istaknula je premijerka zahvalivši se građanima, braniteljima i svima koji su sudjelovali pregovaračkom procesu. Predsjednica hrvatske vlade smatra da datum potpisivanja ugovora o pristupanju u ovome trenutku nije najvažnije pitanje, ali vjeruje da će to biti do kraja godine.

SARAJEVO - Ishod referenduma o pristupanju Europskoj uniji kojega treba provesti Hrvatska vjerojatno će biti sličan onome u drugim tranzicijskim zemljama te na njemu treba očekivati razmjerno visoku potporu i razmjerno malu izlaznost s obzirom da se to smatra svršenim činom, ocijenila je Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske s EU u intervjuu kojega je u četvrtak objavilo sarajevsko "Oslobođenje". "Naravno, ne treba sjediti prekriženih ruku i čekati da se referendum dogodi, treba se vrlo aktivno uključiti a prva faza je detaljno i upotrebljivo informiranje građana", kazala je Pusić. Ona je istaknula kako je hrvatsko društvo "apsolutno spremno" za promjene koje podrazumijeva članstvo u EU te kako je to možda i najvažniji rezultat pregovaračkog procesa. "To znači naučiti stvarati političke konsenzuse, razlikovati što je važno od nevažnog u ciljevima, naučiti se da si u prvom redu ti odgovoran jer članstvo u EU ne znači da će nama bilo tko iz Bruxellesa ili bilo tko drugi doći i za nas nešto uraditi", kazala je Pusić.

BEOGRAD - Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojeg Hrvatska i BiH traže zbog ratnih zločina, izjavio je za beogradske "Večernje novosti" kako smatra da bi bilo bolje da bude izručen Bosni i Hercegovini, jer bi odlazak u Hrvatsku za njega značio smrt. "Ako me Srbija odluči izručiti, neka to bude Bosna. Tamo ću bar imati šansu za fer suđenje. Odlazak u Hrvatsku značio bi moju sigurnu smrt", rekao je tom dnevniku Vučurević koji je, nakon što je u travnju uhićen u Srbiji, prošlog tjedna pušten da se brani sa slobode uz zabranu napuštanja Srbije. Vučureviću je 17. lipnja ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vučerević je uhićen 4. travnja na graničnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenje.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izrazio je zadovoljstvo najavom predsjednika Baracka Obame o početku povlačenja američkih vojnika iz njegove zemlje. Obama je najavio da će se trećina od stotinjak tisuća američkih vojnika u okviru NATO-ovih međunarodnih snaga povući do ljeta 2012. "Izražavam zadovoljstvo najavom predsjednika Sjedinjenih Država", rekao je Karzai pred novinarima u Kabulu. "Mislimo da je to dobra odluka za njih i za Afganistan te ju podupiremo", dodao je.

LONDON - Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je u četvrtak da Velika Britanija sudjeluje u pretpregovorima koje Washington s još nekim zemljama vodi s afganistanskim talibanima. "Doista je bilo kontakata s talibanima i o tome su prošlog tjedna govorili predsjednik (Hamid) Karzai i američka državna tajnica (Hillary Clinton)", rekao je Hague za BBC iz Kabula, gdje trenutačno boravi u posjetu. "Možemo službeno reći da je bilo kontakata i da Velika Britanija, recimo tako, sudjeluje i podupire" te pregovore, dodao je, ne želeći "ulaziti u potankosti u svezi s tim pitanjem". "Pomoći ćemo kad to bude moguće i snažno podupiremo" te pregovore, istaknuo je u razgovoru za tabloid The Sun.

GUVECCI - Sirijski tenkovi i vojnici stigli su u četvrtak nadomak turskoj granici, gdje su se sklonile tisuće izbjeglica bježeći pred represijom, izjavili su turski očevidci za francusku novinsku agenciju. Informaciju zasad nije moguće provjeriti. Stanovnik turskog sela Gueveccija, tik uz granicu, rekao je da je oko 6.00 sati po mjesnom vremenu (5.00 sati po srednjoeuropskom) vidio više tenkova i vojnika na brijegu, manje od kilometra udaljenom od granice. Turska zastava koju su izbjeglice u znak zahvalnosti Turskoj postavili prije nekoliko dana na zgradi na obronku toga brijega u kojoj je smješten velik broj sirijskih izbjeglica, zamijenjena je sirijskom zastavom. Tisuće sirijskih izbjeglica podigli su imrovizirane logore uz tursku granicu koju se ne odvažuju prijeći zbog straha da se neće moći vratiti kući. Navode da su dobili uvjeravanja turskih vlasti da u slučaju opasnosti mogu prijeći granicu koju označava tek bodljikava žica.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙