FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo: sjećanje na žrtve komunizma

Autor: sela
ĐAKOVO, 22. lipnja 2011. (Hina) - Hrvatski obredni zdrug Jazovka (HOZ) - krilo Đakovo i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) Osječko-baranjske županije - ogranak Đakovo na današnji Dan antifašsitičke borbe priredili su spomen-sjećanje na Jazovku i žrtve komunizma.

Kod spomenika žrtvamaa partizanskog i komunisitčkog terora "Glava koja tone", a koju đakovačke žrtvoslovne udruge nazivaju đakovačkom Jazovkom jer je smještena u blizini masvone grobnice žrtava partizanskog terora iz 1945. godine, dvadesetak okupljenih položilo je cvijeće i zapalilo svijeće u spomen na te žrtve. Među njima je bilo i nekoliko potomaka tih žrtava.

"U Đakovštini je utvrđeno oko 3.000 žrtava komunizma i oko 1.700 žrtava fašizma što govori samo za sebe", rekao je prilikom spomen-pohoda "Glavi koja tone" predsjednik đakovačkog krila HOZ-a Jazovka Pero Šola. Dodao je da je na đakovačkom području dosad otkriveno 30 grobišta žrtava komunizma.

Spomenik "Glava koja tone" postavljen je u blizini nekadašnjeg protuavionskog zaštitnog rova iz Drugog svjetskog rata, kod zgrade bivšeg komiteta.

"Rov je bio dug oko 100 metara i u njemu je nakon ulaska partizanske vojske u Đakovo, 17. travnja 1945., bačeno oko stotinu ubijenih osoba, mahom Đakovčana. Njihove kosti podsjetile su na taj zločin i prilikom kopanja temelja za zgradu bivšeg komiteta, a koje su tada iskopane. Preko neiskopanog dijela te masovne grobnice danas prelazi nogostup i kolnik", rekao je Šola, a o žrtvama komunizma s područja Đakovštine govorio je i predsjednik đakovačkog ogranka osječko-baranjskog HDPZ-a Ivo Tubanović, i sam bivši politički zatvorenik.

Nakon spomen-sjećanja kod "Glave koja tone" u župnoj crkvi Svih svetih održana je misa za žrtve komunizma.

(Hina) xsela ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙