FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica Komisje HBK-a za hrvatski martirologij

Autor: macu
ZAGREB, 18. lipnja 2011. (Hina) - Pod predsjedanjem gospićko-senjskoga biskupa Mile Bogovića održana je prva sjednica Komisije HBK-a za hrvatski martirologij koja ima za svrhu popis žrtava podnesenih zbog vjere, javila je danas IKA.

Komisija želi odgovoriti na poziv pape Ivana Pavla II. na pragu trećeg tisućljeća da svi narodi popišu svoje mučenike i da slijede njihovo vjerno svjedočenje.

Iako komisija nema za cilj cjeloviti popis stradalih za Drugoga svjetskog rata i poraća, jasno je da će raditi i na tome te poticati druge da se taj posao konačno dovrši, jer se inače i dalje ostavlja veliki prostor za razne nečasne manipulacije, kakvih je do danas bilo napretek.

Komisija će pomagati i poticati odgovorne da žrtve komunističkoga terora ostvare svoje civilizacijsko pravo na humani pokop i na dolično obilježje.

Bilo je govora i o "Svehrvatskom grobu", u kojemu bi našli svoje zadnje počivalište zemni ostaci neidentificiranih žrtava.

Komisija, u čijem su sastavu i članovi iz BiH, predlaže da se izradi cjeloviti nacionalni martirologij, a svaka biskupija, kao i svaka župa, odredi svoj dan sjećanja na svoje mučenike.

(Hina) pp/xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙